НОВИНИ

Нужни са $ 20-30 млрд.за справяне с най-мащабната хуманитарна криза

Как да бъдат събрани между 20 и 30 млрд. долара за справяне с най-мащабната досега хуманитарна криза в света бе централна тема на Световния хуманитарен форум в Истанбул, който се провежда под егидата на ООН. Предложението на еврокомисар Кристалина Георгиева бе 1 млрд през следващите 5 години да бъдат заделени от икономии в администрацията на хуманитарните организации и донорите. А генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова инициира създаването на специален образователен фонд за децата в криза.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:56, 24.05.2016
Чете се за: 01:11 мин.
По света

След призива на Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун броят на бежанците по света да намалее наполовина до 2030 г., категоричното мнение на германския канцлер Меркел, че хуманитарната система не работи и призива на турския президент Ердоган света да сподели бремето на сирийските бежанци, днес участниците във форума фокусираха своето внимание върху намирането на работещо решение за намиране на нови средства за хуманитарната криза .

Приоритет на ЕС на този първи световен хуманитарен форум бе да се насърчи зачитането на международното хуманитарно право за да се гарантира, че нуждаещите се ще получават хуманитарната помощ бързо и безпрепятствено.

Към момента това хуманитарно право не се спазва, което означава не само че умират хуманитарни работници, но и че тези които се нуждаят от тяхната помощ не могат да бъдат достигнати подчерта еврокомисар Кристалина Георгиева. Пред форума тя представи така нареченото голямо споразумение, към което се присъедини и България за намиране на средства чрез административни икономии.

Кристалина Георгиева, зам. председател на ЕК и еврокомисар по бюджета
Целта ни е да поставим милиард в ръцете на хората, които се нуждаят от помощ и хуманитарните работници на фронтовата линия, на предната линия за сметка на опростени административни процедури повече съвместна работа, избягване на излишната бюрокрация и по-добри форми на използване на парите.

В случаите на хуманитарна криза образованието на всички деца в риск да бъде част от световния отговор за решаването на кризата и в това е ролята на ЮНЕСКО подчерта генералният директор на организацията Ирина Бокова. Пред генералният секретар на ООН Банан Ки Мун, глобалните лидери, УНИЦЕФ и световната банка, тя лансира създаването на специален образователен фонд за образование в моменти на криза.

Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО
Фонд, в който вече са събрани повече от 100 млн. долара, работим и с частния сектор и най-важното е да изпратим едно много сериозно послание, че не бива да има загубено поколение, че децата трябва да бъдат в училище независимо от това какви ситуации на криза има и това е нашето основно послание.

За гарантирането на сигурността на участниците във форума периметър от няколко километра около конгресния център в Истанбул бе напълно отцепен за преминаване а десетки полицаи и спецчастите охраняваха събитието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици развяха огромно българско знаме пред НДК
Ученици развяха огромно българско знаме пред НДК
Австралиецът Марк Фаулър сънува на български
Австралиецът Марк Фаулър сънува на български