НОВИНИ

Нужни са законови промени и по-активно гражданско участие срещу замърсяването

Нужни са законови промени и по-активно гражданско участие в обществените обсъждания, за да не се допуска промишлено замърсяване на природата, казва природозащитникът Ростислав Кандиларов, докторант в Русенския университет. В седмичната ни рубрика "Гласът на града" ще чуете какво мисли той за смисъла на протестите за чист въздух и как законово може да се въздейства на властите и фирмите, за да не се допуска това.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Даниела Василева
19:30, 23.09.2017
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Ростислав Кандиларов е докторант в Русенския университет и член на Неформалната гражданска група "Русенци за природата". Той е от хората, които активно участват, когато се обсъждат проекти, свързани с развитието на града, и в екозащитни акции. Казва, че хората с неговото мислене не са малко, но явно са недостатъчно, щом се допуска да се строят предприятия, за които още в началото се е подозирало, че ще замърсяват въздуха или водата. Както е станало в Русе, в Нова Загора, в село Труд, където тази седмица имаше граждански протести.

За да не се стига в сегашната ситуация – всички да усещат че има миризми, но апаратурата не се отчита замърсяване. Според Ростислав Кандиларов едната мярка е законодателството да е по-рестриктивно към замърсителите.

Ростислав Кандиларов – природозащитник, докторант в Русенския университет:
"Но това без някакъв механизъм за ефективен контрол от съвременни лабораторни средства е немислимо. Така че инвестицията в момента по-скоро трябва да бъде за станции, които много бързо да могат да правят адекватни замервания, които да могат да устояват в съда при евентуални съдебни дела."

Другата мярка – активно участие на гражданите в управлението на техните градове и в контрола над властта.

Ростислав Кандиларов – природозащитник, докторант в Русенския университет:
"По принцип при нас законът дава възможност за обществени обсъждания, дава възможност до достъп до информация още в най-началната фаза, но първо, че тя не се разгласява толкова, второ – няма толкова богат опит в българския народ, само в конкретни групи инициативни, които да знаят самата методология."

Затова според Ростислав Кандиларов се стига до там, хората да са активни, когато разберат за проблема, т.е. замърсяването вече е факт. А това остава единственият законов начин за въздействие върху управляващите и върху фирмите така, както преди 30 години няколко русенки поведоха първия екопротест срещу хлорното обгазяване на града от Румъния. На 27 септември те отново ще излязат, за да припомнят как са преборили системата, отстоявайки правото си да дишат чист въздух.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последни послания на германските лидери Ангела Меркел и Мартин Шулц
Последни послания на германските лидери Ангела Меркел и Мартин Шулц
Промени в движението през тунела Витиня от утре
Промени в движението през тунела "Витиня" от утре