НОВИНИ

НВИМ показва най-високото отличие на Царство България по повод Независимостта

109 години независима България. Днес на специален показ в Националния военоисторически музей ще бъдат показано само за един ден най-високото отличие на Царство България. Огърлието-орден "Св. св. равноапостоли Кирил и Методий", който са получили 50 значими личности, направили независимостта възможна.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков Оператор: Георги Воденичаров
06:42, 22.09.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Орденът символизира суверенитета на независима България и авторитета на монарха, който е негов Велик магистър и единствен носител на голямото огърлие - Цар Фердинанд.

Доц. д-р Соня Пенкова, директор на НВМИ: Отличието е учредено по повод първата годишнина от обявената на 22-ри септември 1908 г. независимост. Това е едно твърде високо отличие, няма образци от него, те са лично притежание.

Най-високата степен на ордена е "велик кръст", другите две са малко и голямо колие. Сред отличените с него българи са неговият основател - Цар Фердинанд, престоланоследниците му Борис Трети и Симеон Втори.

Доц. д-р Соня Пенкова, директор на НВМИ - Това са отличия, наистина носени от тях, както и от другите българи негови носители - Екзарх Йосиф, Иван Гешов, митрополит Симеон, д-р Васил Радославов, Иван Вазов, генерал Данаил Николаев.

Орденът е изработен във Виена от Хайн фон Розенфел. Според специалистите е един от-най-добрите, сред всички европейски отличия от този ранг.

Ордените на онези, които са направили независимостта ни възможна, преди 109 години, ще можем да видим в днешния ден до 18.00 ч. само в НВМИ.

Орденът се показва, рядко тъй като се пази под строга охрана в трезора на Блгарската народна банка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Отбелязваме 109 години от обявяването на България за независима държава
​Отбелязваме 109 години от обявяването на България за независима държава
Гледайте на живо и пред БНТ: Духовия оркестър на Сухопътните войски
Гледайте на живо и пред БНТ: Духовия оркестър на Сухопътните войски