Няма да бъдат спирани асансьори без телефони от 1 януари, заяви в Русе зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева във връзка с изискването до края на годината всеки асансьор в страната да има монтирано разговорно устройство в кабината. Тази норма беше приета още през март 2014 година, но за две години едва 30 % от асансьорите имат телефони.

Русе

Надзорните фирми, включително и Агенцията за метрологичен и технически надзор, ще проверяват за наличието на разговорни устройства, когато извършват годишните прегледи. Ако даден асансьор е минал преглед през септември тази година, това устройство ще се изисква през септември догодина, обясни Везиева. Тя подчерта, че се спекулира с цената на устройствата.

Даниела Везиева - заместник-министър на икономиката
„Няма никакъв драматизъм, нито са толкова скъпи тези устройства. Друг е въпросът защо това не се случи през тези две години. Можеше да се намери вариант за разсрочени плащания и хиляди начини има. Освен това държа да кажа, че на 1 януари няма да бъдат спрени асансьорите, които нямат тези устройства.”

В Русе цената на едно разговорно устройство е между 150 и 300 лева, а месечната такса - около 5 лева за асансьор, обясняват домоуправители. В блок 115 на бул. „Скобелев” хората вече са започнали да събират пари.

Хасан Кюллев
„За хубаво се прави всичко това, смятам, че е за нещо добро, евентуално авария като има.”

Заместник-министър Везиева съобщи, че на сайта на комисията за защита на потребителите ще бъдат публикувани цените на устройствата и откъде могат да бъдат закупени.