НОВИНИ

Няма да има гранични проверки между Великобритания и Ирландия след Брекзит

Великобритания се опита да изясни един от спорните въпроси около Брекзит - границата между Република Ирландия и Северна Ирландия, провинция в рамките на Обединеното кралство. Според предложението няма да има гранични пунктове или проверки на документи след излизането на Великобритания от Европейския съюз, предава Ройтерс.

гранични проверки великобритания ирландия брекзит
bnt avatar logo
от БНТ
15:43, 16.08.2017
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Според британското правителство негов пръв приоритет в споразумението с Европейския съюз е да няма граница между Великобритания и Ирландия.

Средно по 30 хиляди души на ден преминават през границата между Република Ирландия и Северна Ирландия, предава Ройтерс. Преговорите трябва да постигнат споразумение между двете страни, без да се създаде напрежение в региона, който до 1998 г. беше обхванат в кървави сблъсъци.

Джеймс Броукъншир, министър на Северна Ирландия: Документът ни предоставя гъвкави и добри идеи, като демонстрира желанието ни да намерим практическо решение, което взима предвид икономическия, социалния и културен контекст на региона, без да създава трудности пред търговията на Обединеното кралство.

Тереза Мей заяви, че Великобритания е готова да замести европейското финансиране за някои мирни проекти в Северна Ирландия в опит да не се възпламени отново напрежението между пробританските протестанти и ирландските националисти-католици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камион се запали на пътя Драгичево - Владая
Камион се запали на пътя Драгичево - Владая
Пускат допълнителни билети за големия концерт на ФСБ в София
Пускат допълнителни билети за големия концерт на ФСБ в София