Като изненадващ обрат определиха много производители отхвърлените от парламента промени в Закона за храните. Част от тях направиха сравнение с Румъния, където има изискване в големите търговски вериги поне 50% от храните, които се продават да са от румънски производители. Фермерите поставиха въпроса: Кога българските закони ще започнат да защитават местните производители?

Фермата на Олга Гълъбинова от Пазарджик не може да изпълни условията на големите търговски вериги, защото не произвежда достатъчно мляко. Тя обаче е готова да увеличи животните двойно, ако се въведе квота за българските храни.

Олга Гълъбинова - млекопроизводител от с. Паталеница, Пазарджик: Има ли продажби, има и производство повече. - За една година с колко ще може да се увеличи? - Със 100 процента.

С 3,6% се е увеличил вносът на пресни зеленчуци от чужбина тази година, показва анализ на земеделското министерство. Според производители близо 80% от плодовете и зеленчуците в големите търговски вериги не са български.

За да оцелеят, все повече производители разчитат на фермерските пазари.

Добрян Добрянов - фермер от Угърчин: Ще се стремим и ние да разширим бизнеса. Предимството е, защото повече хора ще видят българското. Това е най-важното. Истинско сирене. Всичко е натурални продукти, био продукти.

Разлика във вкуса между храните от пазарите и тези, които се продават в търговските вериги намират и много потребители.

- Подозирам, че е узряло повече и е от истинско мляко. Няма сухо мляко.

- Има своите предимства.

- Какви са те на вкус?

- При всички положения е прясно сирене.

Законопроектът ще бъде изпратен за нотификация в Европейската комисия, така надеждата на производителите, че ще се намери повече място за тях в големите търговски вериги остава.

Депутатите отхвърлиха Закона за храните, приеха промени за такса "смет"

Депутатите отхвърлиха Закона за храните, приеха промени за такса "смет"

На два закона, пряко свързани с бита и начина ни на живот, посветиха днес повечето от времето си депутатите. Единият - Закон за храните, беше отхвърле...