Районният съд в Бургас отказа да изпълни съдебната поръчка на Турция за ново изслушване на граничните полицаи Михаил Цонков, Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков за смъртта на турски рибар. Мотивът на съдия Петя Георгиева е, че подобна поръчка би накърнила суверенитета на България.

Бургас

Според съдия Георгиева, с това би се нарушило и правото на четиримата да не бъдат съдени два пъти за едно и също престъпление. Магистратът напомни, че вече е изтекла абсолютната погасителна давност и по трите обвинения, които Турция отправя. Те са за причиняване на смърт по непредпазливост, леко нараняване и увреждане на чуждо имущество.

Случаят е от преди 10 години, когато във водите край Резово в турска гемия при схватка бе прострелян турски бракониер. В съдебната зала защитата на граничните полицаи представи цялата документация по случая.

адв. Росен Кожухаров: Заверени копия от проведеното в България разследване и съответното произнасяне на различните компетентни органи - военна прокуратура, военен съд, военно-апелативен съд, царевски районен съд и така нататък. Разбира се изслушахте че към тези писмени доказателства фигурираше и решението на европейския съд.
Съдът в Бургас не даде ход на делото срещу граничните полицаи, обвинени в Турция

Съдът в Бургас не даде ход на делото срещу граничните полицаи, обвинени в Турция

Жители на Бургас се вдигнаха в подкрепа на четиримата гранични полицаи, които през 2008 г., изпълнявайки служебните си задължения и пазейки българскат...

Бившият граничар Михаил Цонков и тримата му колеги Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков приеха с облекчение отказа на българският съд да изпълни съдебната поръчка, но все още се притесняват от факта, че наказателния съд в Къркларели е насрочил делото по случая.

Михаил Цонков: Какво ще се случи аз не мога да кажа. Моите очаквания са, че ще бъде прекратено разследването или ще бъдем оправдани.

Вече има решение за наемане на опитен турски адвокат, който да предствалява нашите гранични полицаи на процеса през март догодина.