Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов със социалния министър, представители на НОИ и синдикатите. Ако се окаже, че има неблагоприятна разлика между отпусната пенсия по новата и по старата формула, ще се използва компенсационен механизъм, така че тя да бъде покрита. За да стане това факт обаче са нужни законови промени.

Вижте повече в прякото включване на Мая Димитрова:

Извънредната среща днес бе свикана заради натрупалото се обществено напрежение. Информацията, че заради променената формула за пенсиониране, бъдещи пенсионери могат да бъдат ощетени предизвика недоволството им.

По последни данни, от преизчисляването ще бъдат засегнати 31% от бъдещите пенсионери, при 13% няма да има промяна, а при 56 на сто се очаква увеличение. В момента тече 4-месечен срок, при който на вече подалите заявления за пенсия, сумата трябва да бъде преизчислена.

След срещата с премиера стана ясно, че ще бъде предложена корекция в закона. Така при определяне размера на пенсията ще се вземат предвид и трите години от 1997 г. до 1999 г. включително, но само на база на данните от персоналния пенсионен регистър.

Ощетени няма да има, уверяват управляващите, но какъв е периодът, в който промените трябва да влязат в сила не е ясно.

© БГНЕС

Новината, че ще има намаляване на пенсиите е невярна - това повториха всички участници в срещата. Може да се появи разлика в размера на отпусната по новия модел пенсия, но в рамките на пет процента и само в отделни случаи. И по нареждане на премиера, тези бъдещи пенсионери ще бъдат компенсирани.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Волята на премиера е да не се допуска ощетяване на нито едно лице, така че ние с експертите ще продължим разговора как да се изпълни това поръчение.
Б.Петков: Волята на премиера е да не се допусне ощетяване на нито един пенсионер

Б.Петков: Волята на премиера е да не се допусне ощетяване на нито един пенсионер

Спешна среща в Министерския съвет със социалния министър и шефа на НОИ за новата формула за изчисляване на пенсиите. Според изчисления, тя ощетява го...

Томислав Дончев - вицепремиер: Няма да има намаляване на пенсията на нито едни български пенсионер. И греши този, който мисли, че сред нас има идиот, който в името на това да прави икономия от 9 милиона би допуснал такова нещо.
Томислав Дончев: Няма да има намаляване на пенсиите

Томислав Дончев: Няма да има намаляване на пенсиите

Неверни са спекулациите, че ще се намаляват пенсиите. Никой няма намерение да намалява пенсията на нито един български пенсионер. Това заяви на брифин...

До момента няма отпусната нито една пенсия по новата формула. НОИ все още работи върху анализа какъв точно ще бъде ефектът от прилагането ѝ.

Ася Гонева - член на Надзорния съвет на НОИ: Силно се надявам, че ние заедно с вас ще успокоим обстановката. Ако се появи разлика, каквато и да е тя - 10 стотинки, 10 лева, 50 лева, то да бъде отпуснат по- благоприятният размер.
Ивайло Иванов - управител на НОИ: Ние няма да приложим старата формула, а просто ще видим с компенсационен механизъм как да допълним тази разлика.
НОИ с анализ на ефекта от новата формула за изчисляване на пенсиите

НОИ с анализ на ефекта от новата формула за изчисляване на пенсиите

Националният осигурителен институт подготвя анализ за ефекта от прилагането на промените във формулата за изчисляване на пенсиите, влязла в сила от пъ...

Общественото недоволство бе предизвикано заради изтекли предварителни данни от симулация на Осигурителния институт, според която 37 % от бъдещите пенсионери ще бъдат ощетени. В отделни случаи разминаването между размера на пенсията по новата и по старата формула бе драстичен.

Димитър Манолов - КТ Подкрепа: През 1997 година минималната заплата беше 30 000 лв., които днес са 30 лева, но ако във формулата сложиш 30 000 лева, със сигурност ще получиш тези чудовищни резултати.

Промените в пенсионата формула според управляващите се налагат, за да се обвърже по-тясно размера на пенсията с осигурителния принос, да се ограничат възможностите за злоупотреби, и да се ускори процеса на отпускане на пенсии.

Възможна е нова промяна във формулата за пенсиите до края на годината

Възможна е нова промяна във формулата за пенсиите до края на годината

Към края на годината пенсионната формула за стаж и възраст може да се промени отново, ако се потвърдят данните на НОИ, че 37% от бъдещите пенсионери м...

След срещата вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че вероятно ще има великденски добавки за пенсионерите. Осигурени са около 50 млн. лв. Най-вероятно решението ще бъде взето още тази седмица.