НОВИНИ

Няма да има оставки заради случая с двойките по математика след 7-ми клас

След като вчера ви показахме драстично разминаване между първоначално обявените данни и реалният брой на двойките от двата модула по математика за 7-ми клас, днес от просветното министерство официално обявиха, че общият брой на слабите оценки от изпита по математика след 7-ми клас е 16 856. Приблизително това число получи в разследването си и екипът на "По света и у нас". Според министерството журналистите преди дни не разбрали правилно изнесените данни.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:05, 07.06.2016
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Днес министър Кунева обяви, че никой от министерството няма да подаде оставка заради неразборията с двойките по математика след 7-ми клас.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката: За недобронамереност, за недобрсъвестност, за скриване на данни и така нататък хайде да бъдем предпазливи, когато говорим, доста разумни и да не се опитваме да сложим проблем там, където такъв няма. Тъй че моят е отговор е не - няма защо.

В петък обясниха от министерството, те все още нямали числото 16 856 за всички двойки по математика. То било получено едва вчера, когато беше предоставено и на "По света и у нас". При липсата на общите данни на пресконференцията в петък било обявено числото - 3 881 - което представяло децата, които имали двойки на първия модул, продължили са да работят на втория, но и там получили двойка. Това може и да е така, но числото, представено като двойки на пресконференцията в петък беше обявено и възприето по съвсем друг начин - като оценка от външно оценяване плюс допълнителния модул. Ето думите на зам.-министър Стаматов, след като журналистите искат крайния резултат.

Диян Стаматов, зам.-министър на образованието и науката: Двойките по математика са 3 881 от двата модула.

И още - в петък след всички журналистически въпроси къде са изчезнали тогава 14 хиляди двойки, след като след първия модул те са 17 и 900, а след двата стават 3881, нито министър Кунева, нито зам.-министър Стаматов обясниха, че двойките от двата модула всъщност са много повече и чакат число около 16 хиляди. Напротив казаха, че много деца са се справили по- добре с втория модул и затова броят на слабите оценки толкова е паднал. Чак когато " По света и у нас " събра данните от регионалните инспекторати и изчисли,че реалният брой на двойките е над 16 хиляди и министерството го обяви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверки на млечни продукти и в ресторантите
Проверки на млечни продукти и в ресторантите
Разследват неясна смърт на момиче в Габрово
Разследват неясна смърт на момиче в Габрово