Няма да има пълна забрана за къмпингуване в България, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която откри дискусия за промените в Закона за туризма с неправителствени организации, кметове и експерти. По думите й, общественото обсъждане ще продължи, ако трябва и 3 месеца, за да се намери консенсусно решение.


Представителите на партия "Зелените" предложиха общините да определят места за къмпингуване в зона А - в близост до морето, язовири или реки. Срещу това къмпингуващите ще заплащат такса чрез ваучери. Зелените предлагат още ваучерите да се продават в магазини и да бъдат за кола, кемпер, палатка, да са еднодневни, за два или повече дни. Който няма ваучер, да бъде глобяван, а с парите от таксите общините могат да поддържат хигиена по местата.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Ние сме против тоталните забрани. Ние сме "за" това, да има ред и правила и дейността, която се извършва, да бъде по установените ред и правила. Всяка една туристическа дейност. Така че в максимална степен ние да гарантираме добър, качествен туристически продукт, а, от друга страна, ние да опазваме природата, околната среда.