НОВИНИ

Няма да има правен вакуум заради новия Национален рамков договор

Повече средства за детско и майчино здраве, както и увеличаване на финансирането на доболничната помощ - това предвижда Националният рамков договор за 2016 година. Засега остава в действие старият от 2015 г., защото от Българския лекарски съюз отказаха да подпишат новия договор. Председателят на Надзорния съвет на касата Кирил Ананиев увери, че новият договор ще влезе в сила от 1 април и правен вакуум няма да има. Ананиев обяви новите моменти в обемите, цените и методиката за остойностяване на медицинските дейности.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:42, 17.03.2016
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Националният рамков договор за стоматологична дейност вече е подписан. Българският лекарски съюз обаче отхвърли този за медицинските дейности.

Венцислав Грозев - председател на БЛС: "Считаме, че е необходимо и нормално по силата на законодателството да се продължи договора от 2015 г. с възможност за неговото анексиране,а не да предоставяме възможността за изработването на един цялостен на практика чрез това решение рамков договор".
;

Проектите на новия договор и на необходимите наредби вече са качени за обществено обсъждане на сайта на Министерството. Новото за 2016 г. - повече средства за детско и майчино здраве, както и увеличаване на финансирането на доболничната помощ.

Кирил Ананиев - председател на Надзорния съвет на Здравната каса: "Увеличаване на броя на прегледите със 158 хиляди за детско здравеопазване".
Петър Москов - министър на здравеопазването: "Имаме увеличаване на финансирането на доболничната помощ с над 56 милиона или 15 % за 2 години".
Повече направления ще има за хора с тежки заболявания и за рехабилитация надетска церебрална парализа. Предвидени са и три нови клинични пътеки - за продължително лечение и за радиохирургия. От пациентските организации поискаха повече средства за профилактика на сърдечносъдови заболявания и за лечение на онкологични заболявания.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна лидерската среща между Европейския съюз и Турция
Започна лидерската среща между Европейския съюз и Турция
Пореден протест на полицаи в София
Пореден протест на полицаи в София