НОВИНИ

Няма да има промени за българските студенти във Великобритания

Въпреки резултатите от референдума, няма да има промяна в условията за прием и финансиране на български студенти във Великобритания, поне в близките няколко години. Това уверяват от консултантските къщи за образование в чужбина. Великобритания е сред най-желаните дестинации за бъдещите студенти. Около 7-8 хиляди българи в момента учат бакалавърска или магистърска програма на Острова.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
19:04, 24.06.2016
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

При консултантите през целия ден са звъняли разтревожени родители и младежи. Според експертите няма място за притеснение. Условията за кандидатстване няма да се променят поне още 2 години. А тези, които вече са приети ще запазят статута си и начина на финансиране, които са получили. Това са уверили в своя позиция британските висши училища.

Бистра Илиева - консултантска къща за образование в чужбина: "Великобритания е държава с високо качество на образование и те трябва без емоция, трезво да се подходи към кандидатстването".
Владимир Йорданов - регионален представител на University of Coventry: "Няма официално решение на правителството за визи или спиране на студентските заеми, напротив".

Всичките университети на Острова са заявили, че искат условията за студенти от страните-членки да не се променят, дори при напускане на съюза. Облекченията при финансиране вероятно ще се запазят, защото страната е член на Европейската икономическа зона.

Бистра Илиева - консултантска къща за образование в чужбина: "Има много програми с европейските университети, програмата Еразъм, по която има обмен. Всичко това изисква да се запазят условията, за да може научната мисъл, научният потенциал и академичната младеж свободно да се движи и да заявява своя избор".
Владимир Йорданов - регионален представител на Universtity of Coventry: "В момента се водят разговори на високо ниво както в университетските среди, така и среди близки до правителството, че се предвижда може би втори референдум - но дори това да не стане и Великобритания да излезе от Евросъюза - нещата свързани със заемите може би ще се запазят за студенти от Европа".

Общо около 1700 наши студенти отиват да учат във Великобритания всяка година. Ковънтри е университетът, който приема най-много българи, около 150 всяка кампания. Предпочитанията на младежите тази година са насочени към компютърни науки и психология.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плевнелиев и Гаук участваха в дискусия за уроците на миналото
Плевнелиев и Гаук участваха в дискусия за уроците на миналото
Как Франция ще отговори след вота във Великобритания
Как Франция ще отговори след вота във Великобритания