Няма да има ръчно броене на бюлетините от втория тур на вота в столицата. Това реши Административният съд в София, след като даде ход на делото по искане за касиране на изборите. От Инициативния комитет на Мая Манолова подадоха сигнали за нарушения, които се оспорват от Общинската избирателна комисия.

Съдът реши да бъде изготвена съдебно-техническа експертиза, която да установи има ли нарушения. Вещите лица трябва да разберат дали правилно са въведени резултатите от протоколите, както и какъв брой избиратели е включен в списъците на ЦИК за първия и втория тур. Мая Манолова има надежда, че искането им за повторно преброяване на бюлетини в някои секции ще бъде уважено след резултатите от назначената проверка.

Мая Манолова, кандидат за кмет на София: Тъй като с допълнителна молба сме посочили многобройни нарушения в над 100 секции, съдът определи, че ще произнесе в следващо съдебно заседание, т.е. възможността да докажем, че недействителните бюлетини са некоректно произведени, остава.

Съдът прие да бъдат разпитани по трима свидетели на двете спорещи страни. Председателката на Общинската комисия заяви, че застъпникът на Мая Манолова, който е имал право да следи за нарушения при предаването на документите в изборната нощ, си е тръгнал по-рано. Увери, че данните в протокола на ОИК обобщават реалните числа от секционните комисии.

Полина Витанова, председател на ОИК-София: Това, което сме въвели са действителните резултати и получените гласове от всички протоколи на СИК-ове. Те са отразени съответно в базата на "Информационно обслужване", след това тези протоколи са приети от нас, сканирани са на сайта на ОИК и ЦИК, те са достъпни публично още от 4 ноември.
Съдът даде ход на делото за касиране на изборите в София

Съдът даде ход на делото за касиране на изборите в София

Софийският административен съд даде ход на делото за касиране на изборите в столицата. От инициативният комитет на Мая Манолова подадоха сигнали за на...