НОВИНИ

Няма да има референдум по въпроса за името на Македония

Премиерът Зоран Заев ще промени конституционното име на държавата без да пита народа какво мисли за това. Заев казал това на брифинг с редакторите на медии, който се състоял снощи, пише скопският весник "Вечер".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:07, 09.02.2018
Чете се за: 01:15 мин.
По света
референдум въпроса името македония

Макар преди да говореше за референдум, на който гражданите да се произнесат, след последните събития в договорите и преговорите с Гърция Заев заявил, че обмисля референдумът да се състои, но да се отложи за времето преди влизането в ЕС с цел Гърция да не постави нови искания за присъединяването на Македония към ЕС, пише скопският вестник.

Решение с географско определение е отговорът на премиера Зоран Заев след призивите на гръцкия министър на външните работи Никос Кодзиас македонската страна да излезе със становище за решение на дългогодишния спор с Гърция около името. Тази стъпка, за която македонската страна съобщи за пръв път след като се интензифицираха преговорите за наложения спор за името, според част от местната общественост е смела, но донякъде прибързана, тъй като при липсата на официални информации за разговорите поставя редица въпроси от типа за кое географско определение става дума, пише "Нова Македония". Поставят се въпросите дали определението ще навлиза в идентичността, ще има ли необходимост от промяна на конституцията, какво е становището на гражданите и други въпроси, пише изданието.

Същевременно в публичното пространство от няколко седмици се говори за пет идеи, които Нимиц лансирал и това са: Република Горна Македония, Република Северна Македония, Република Нова Македония, Република Вардарска Македония и Република Македония /Скопие/, отбелязва в. "Нова Македония".

Не виждам необходимост да се променя конституцията, заявил вчера македонският премиер, отговаряйки на журналистически въпрос дали в процеса на решаване на въпроса за името се разговаря и за евентуални конституционни промени, пише в. "Нова Македония".

Македонските граждани имат позитивно мнение за съседните Сърбия и България, а негативно за Косово, Албания и Гърция, сочи проучване, проведено от Института за политически поучвания от Скопие в периода от 16 до 21 декември, пише в. "Нова Македония". Според резултатите от телефонната анкета 42,3 процента от анкетираните са отговорили, че имат много позитивно мнение за Сърбия, а за България много позитивно мислят 25,8 процента от анкетираните. Много негативно мнение за Косово са изразили 33,3 процента, за Гърция - 28,7 процента. Много негативно за Албания мислят 32,8 процента от анкетираните. От държавите по света македонските граждани имат най-позитивно мнение за Германия, Холандия, Турция и най-негативно за САЩ и Русия. Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в три части в следващите няколко дни, пише скопският вестник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Смяната на времето - пестим електрическа енергия, но губим от производителност
Смяната на времето - пестим електрическа енергия, но губим от производителност
Архитектурен шедьовър се руши в Батановци
Архитектурен шедьовър се руши в Батановци