НОВИНИ

Ще има ли сливане на почивни дни около празниците догодина?

През следващата година не се очертава сливане на почивни дни около празниците. Част от работодателите вече се обявиха срещу тази практика, в сутрешния ни блок финансовият експерт Мика Зайкова и бившият социален министър Иван Нейков я защитиха.

Диана Миткова
от Диана Миткова
11:12, 07.10.2016
6931
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Новата 2017 хич няма да е щедра на масови почивни дни. 2017 ще изпълним мечтите на работодателите заради липсата на възможност да се организират дълги празнични серии. 1-ви януари е в неделя - никаква възможност за бавно изтрезняване.

Явно ще живеем новата година на още по-бързи обороти. Около 1 май ще се работи. Денят на труда е застанал в началото на седмицата и надали покрай него ще получим още един почивен ден. На граничните пунктове към Гърция през идния май вероятно няма да има колони от автомобили поне по време на официалните празници.

Мика Зайкова - финансов експерт: Знаете ли, че в Европа само три страни отработват, когато се сливат празници. Това са България, Румъния и Словения. Тоест едни бивши социалистически страни. И никой друг не го прави. Аз мисля, че така нареченото разместване или отработване, което е по-правилно според вас, е напълно излишно и хората са го разбрали и на Запад и не го прилагат.
Иван Нейков - директор на Балканския институт на труда и социалната политика: Всяка страна, всяко правителство има това право да определя, да размества почивни дни и честно казано според мен, в крайна сметка обществото приема като по-добро това съчетаване, това събиране на малко повече почивка в рамките на седмицата или на месеца.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутати настояват за създаване временна   комисия  за проекта Белене
Депутати настояват за създаване временна комисия за проекта "Белене"
Чия е вината за лекарските грешки - индивидуални лица или системата?
Чия е вината за лекарските грешки - индивидуални лица или системата?