Великобритания ще плати 40 милиарда паунда по сметката за напускане на Европейския съюз, но крайната сума ще остане в тайна. Според британския вестник "Сънди таймс" премиерът Тереза Мей се е споразумяла с Брюксел да бъде платена по-висока сума по развода. В замяна Лондон ще договори условия за новото си търговско споразумение с Общността още в началото на декември на срещата на върха.

40 милиарда - много повече от предварително обявеното по сметката за развода, но пък с гарантирани по-добри условия за Великобритания след напускането на ЕС. Това, според "Сънди таймс", е част от тайна договорка между британското правителство и Брюксел.

Вестникът се позовава на анонимни високопоставени източници, според които окончателната сметка за Брекзита ще остане засекретена, а в документа няма да има посочена конкретна сума.

Твърди се, че Тереза Мей е уверила екипа от преговарящи от европейска страна, че на следващата среща в Брюксел на 4 декември Великобритания ще приеме условията да плати по-висока сметка за излизането. Освен това след фактическото напускане на Съюза през 2019 г., на Острова ще има преходен период от поне 2 години, в които европейските наредби ще продължат да са в сила.

Европейските лидери дадоха срок до 4 декември за постигане на реален напредък по преговорите. Очаква се на срещата на върха Лондон да посочи областите, в които ще спази вече поетите финансови задължения, но те няма да са определени в писмена форма, за да се избегне политически шум.

© БТА / Christian Hartmann, Pool Photo via AP