НОВИНИ

Няма да се намалява ДДС за храните и лекарствата

Няма да се намалява ДДС за храните и лекарствата - за това се съгласиха държавата, работодателите и КНСБ на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Предложеният от БСП законопроект за по-ниски ставки беше подкрепен единствено от КТ "Подкрепа". При откриването на новата сесия на Народното събрание депутатът от ДПС Делян Пеевски предложи да се намали ДДС за хляба, лекарствата и книгите. А БСП внесе конкретен законопроект в деловодството на парламента.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:05, 19.06.2019
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Един от вносителите на проектозакона, депутатът от БСП Георги Гьоков, представи пред тристранната комисия мотивите за намаляване на данъка върху някои от основните стоки. Според него така ще се насърчи българското производство, ще паднат цените на пазара, а мотивът за лекарствата е , че в момента потребителите поемат 80 процента от цените им.

Георги Гьоков - депутат от ПГ" БСП за България": Това, което предлагаме ние, ще даде "глътка въздух" на хората, които плащат прекалено големи цени за неща от първа необходимост като хранителни продукти и лекарства.

Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал по-ниското ДДС ще намали приходите в бюджета с 1 милиард лева, без това да доведе до намаляване на цените, а по-скоро ще се увеличат печалбите на търговците.

Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал: За нас по-добрата политика е, ако бюджетът може да се лиши от този 1 милиард, то по-добре е тези средства да се използват целево за демографски и социални политики.

От Стопанската камара припомниха, че България се стреми към Еврозоната и затова всички промени трябва да се обмислят внимателно и и ако се предприема нещо, то да бъде след приемането ни.

От КНСБ не подкрепят предложението с мотивите , че няма механизъм, с който при намаляване на данъка , да се достигнат по-ниски цени.

Единствено от КТ "Подкрепа" са "за" намаляване ставките на ДДС за някои стоки от първа необходимост.

Ваня Григорова - КТ "Подкрепа": Това е нормална европейска практика. Освен това по този начин домакинствата у нас ще имат повече разполагаеми средства.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче заяви, че държавата няма намерение да променя ставките.Той предупреди , че ако ДДС се намали, ще трябва да се вдигат осигуровки.

Според Горанов хлябът няма да поевтинее, ако се намали ДДС и даде пример с Гърция, където цените са се запазили след като това се случило. По думите на финансовия министър с по-ниски данъци никой не си е оправил икономиката.

Икономическият министър Караниколов се обяви за търсенето на правилното решение , но беше категоричен:

Емил Караниколов - министър на икономиката: Аз лично бих предпочел такива мерки, които ще доведат до увеличение на доходите на хората, а не на евентуално намаляване на цените , тъй като в момента никой не може да гарантира, че ако го направим, цените ще паднат.

Законопроектът на БСП за намаляване на ДДС за хляба и лекарствата е разпределен за обсъждане в бюджетната, социалната и здравната комисия на парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Доклад на ООН: Убийството на Хашоги е Извънсъдебна екзекуция​
​Доклад на ООН: Убийството на Хашоги е "Извънсъдебна екзекуция"​
Ремонтите по бул. Васил Левски във Варна отново предизвикаха недоволство
Ремонтите по бул. "Васил Левски" във Варна отново предизвикаха недоволство