НОВИНИ

Няма да се намаляват парите за медицинските университети

Парите за медицинските университети няма да се намаляват, каза днес след среща с ректорите просветният министър проф. Николай Денков. Няма да се намалява и броя на студентите, които учат в тях. Има опасения, че според новата Стратегия за висшето образование се подпомaгат приоритетно само специалности като педагогика, инженерни науки, математика, физика. От своя страна ректорите на медицинските университети обещаха да не вдигат таксите през тази година.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:58, 16.02.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Няма намаление на средствата за Медицинските университети с изключение на два от тях, където парите са занижени с под един процент, каза проф. Денков.

Проф. Николай Денков, министър на образованието и науката: Докато в другите има увеличение на субсидията за тази календарна година включително и увеличението нетно е по-голямо отколкото намалението. В това отношение някакъв финансов проблем за медицинските университети няма.

Министър Денков е поел ангажимента и да не се намалява приема на студенти медици за тази академична година. Ще се търсят други средства, за да се подпомогнат останалите професионални направления, които не са толкова желани като медицината, каза още Денков. Ректорите пък обещаха да не вдигат таксите.

Проф. Славчо Томов ректор на МУ - Плевен: Последното решение на Академичния съвет беше и за тази година да не променяме таксите за студентите.
Проф. Красимир Иванов МУ - Варна: Не, на тези, които са приети - не.

Колкото до проблема с напускащите България медицински кадри, просветното министерство работи с МЗ и МФ за положителни стимули за студентите като например студентското кредитиране. Днес беше коментиран и въпроса с ректора на Медицинския университет в София проф. Виктор Златков, чиято легитимност беше оспорена от бившия министър Меглена Кунева. Стана ясно, че съдът е постановил, че той е ректорът на висшето училище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-скъпи зеленчуци в Благоевградско заради студовете
По-скъпи зеленчуци в Благоевградско заради студовете
Проверяват каските за скиори и сноубордисти в търговските обекти в страната
Проверяват каските за скиори и сноубордисти в търговските обекти в страната