Тази вечер в университета по архитектура, строителство и геодезия се проведе първото официално общественото обсъждане на Подробния устройствен план на Борисовата градина. Авторът на проекта проф. Атанас Ковачев е категоричен, че няма опасност от застрояване в нея. Следващото обсъждане ще е на 26 юни.

София

Още преди началото на общественото обсъждане арх. Ковачев обяви, че след като хората масово не подкрепят идеята на възстановяване на климатичното училище в Борисовата градина, той ще се откаже от нея.

арх. Атанас Ковачев: Аз поставих тези обекти, защото с това спечелих националния конкурс. Нашето основно желание е да върнем публични характер на парка, да бъде за гражданите, за гостите на столицата, с минимум и никакво застрояване.
​Започна общественото обсъждане на устройствения план за Борисовата градина​

​Започна общественото обсъждане на устройствения план за Борисовата градина​

В този момент се решава съдбата на Борисовата градина. В сградата на университета по архитектура, строителство и геодезия в 17:30 започна общественото...

И кметът на София, и граждани не са съгласни и с преместването на конната база, комплекса „Спортна София“, и превръщането на останките от стадион „Юнак“ в амфитеатрална ливада.

Всички тези идеи целят да разширят парка визуално и да се създаде още една алея.

арх. Атанас Ковачев: И там конната база затваря изпълнението на тази идея. Ако тя остане, ще трябва да търсим друго решение.
 Йорданка Фандъкова: Няма да се строи в Борисовата градина

Йорданка Фандъкова: Няма да се строи в Борисовата градина

Столичният кмет Йорданка Фандъкова определи твърденията за бъдещо строителство и изсичане в Борисовата градина за абсолютна лъжа. Жители на район "Изг...

Според общинския съветник Воислав Тодоров е голям пропуск, че в предложения подробен устройствен план не са включени и историческите части на парка, които сега се намират в Ловния парк.

Войслав Тодоров, общински съветник: 65 декара гъсто залесена гора, която трябва да бъде изсечена и застроена и този подробен план не я защитава и това е най-големият проблем.

Неясни засега остават и съдбата на автокъщата и битовия ресторант, които по план трябва да бъдат премахнати.

Къпалнята „Мария Луиза“ и летният театър трябва да бъдат възстановени максимално близо до първоначалния си вид и предназначение, предвижда още планът.

Парковете на София са приоритет в бюджета на Столичната община

Парковете на София са приоритет в бюджета на Столичната община

Розариумът в Борисовата градина отново е в пълния си блясък! Инвестицията е за около 780 000 лв. Тази година парковате на София са приоритет в бюдж...