НОВИНИ

Няма да се създава анкетна комисия за изграждането на пътища

Мнозинството в парламента отхвърли предложението на "БСП за България" за създаване на анкетна комисия за установяване на пропуските и нарушенията в дейността на Агенцията "Пътна инфраструктура" и бившата Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" при провеждането и изпълнението на процедури по изграждане на магистрали и пътища.

bnt avatar logo
от БТА
11:23, 03.05.2017 (обновена)
Чете се за: 01:43 мин.
У нас
създава анкетна комисия изграждането пътища

"За" гласуваха 93-ма народни представители, 101 бяха против и 25 се въздържаха.

От БСП посочиха, че целта на комисията е да се види кой носи политическата отговорност и да се направят такива закони, които да не допускат нови нарушения.

От ГЕРБ коментираха, че създаването на такава комисия е нецелесъобразно, и призоваха да се оставят компетентните органи да си свършат работата, а не парламентът да се превръща в "другарски съд".

В дискусията бяха засегнати темите за изборите, построените километри магистрали, спрените еврофондове по време на управлението на кабинета "Орешарски" и на кабинета "Борисов"2, предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.

Кирил Добрев /"БСП за България"/ припомни, че преди една година са задали въпрос към тогавашния министър Лиляна Павлова как една фирма прави пакет от обществени поръчки за един милиард лева само за няколко месеца. Сега прокуратурата заедно с ОЛАФ и ДАНС влиза в АПИ, коментира той. По думите му магистралите са гордостта на кабинетите "Борисов" 1 и 2, и вероятно - на "Борисов"3. Искаме тази комисия да даде отговор само на един въпрос - колко струва тази гордост на българския народ, добави Добрев.

Според председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов с тази комисия БСП се опитват да бъдат забелязани, да изтрият срама от загубата на парламентарните избори. Той припомни, че ЕК е спряла еврофондовете на кабинета "Орешарски", а на ГЕРБ - са ги възстановили. Успяхме да направим тези 300 км магистрали с европейски пари, а не с парите на българския данъкоплатец, отбеляза Цветанов. Управлявали сте пет пъти и пет пъти сте водили държавата към фалит, обърна се той към левицата.

Кирил Добрев го репликира с въпроса защо, ако твърдят, че БСП е антиевропейска партия, непрекъснато лобират Деница Златева да остане в кабинета на ГЕРБ и да се занимава с европейското председателство.

В отговор Цветанов посочи, че са искали да има приемственост и да покажат, че темата е абсолютен приоритет. Той обвини БСП, че продължават да са в предизборен период. Забравихте ли, че загубихте бас от мен и изпратихте подарък в централата на ГЕРБ, припомни той на Кирил Добрев. Дори при разпределението на комисиите в парламента сме предвидили вие да вземете комисията за европейското председателство, посочи Цветанов.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова поканата към Деница Златева не била израз на приемственост и разбирателство, а щяло да бъде отстъпление от предизборния ангажимент. Защо искате да унищожите демократична България, в която има управляващи и опозиция, дясно и ляво, попита Нинова и си отговори: "По една единствена причина, защото усмирихте всички - патриотите, "Воля", и остана БСП".

По повод на предложението за анкетната комисия за пътищата, Корнелия Нинова посочи едно име - Симитли, и изповедта, по думите й, на един пряк изпълнител на магистрали как се строи от ГЕРБ. Относно еврофондовете тя припомни спрените плащания по програма "Наука" по време на предишното редовно правителство. Два пъти Борисов управлява страната и два пъти подава оставка - първия път заради самозапалили се българи, втория - заради загубени избори от БСП, коментира тя.

В края на дискусията лидерът на "Воля" Веселин Марешки предложи да се направи една анкетна комисия, която да разследва целия преход - здравеопазване, образование, пенсионна система.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха двама мъже от Сливен за нападение над полицаи
Задържаха двама мъже от Сливен за нападение над полицаи
Две халби бира са по-добро болкоуспокояващо
Две халби бира са по-добро болкоуспокояващо