Въпреки увеличението при дизеловото гориво от последните дни цената на билетчето за Градския транспорт в Пловдив няма да се повишава. В това са категорични както от градската управа, така и самите превозвачи, които преосмислиха позицията си да търсят компенсация от Общината. Над 37 милиона лева приходи очаква да реализира през следващите 10 години консорциум от транспортни фирми, които ще обслужват 13 автобусни линии в града.

Пловдив

Сериозни загуби ще понесат превозвачите, ако цената на дизеловото гориво се запази на високите нива. Това са изчислили транспортните фирми, които се обединиха в консорциум, за да кандидатстват в конкурса за обслужване на 13 автобусни линии в града.

Веселин Дошков, собственик на транспортна фирма: "Само последните дни имаме 10-11 стотинки повишение на цената на дизела, което към момента започва да прави нашите ценови предложения неактуални, защото те са готвени в края на миналата година. Тогава минималната работна заплата беше 460 – сега е 510 лева."

За да компенсира превозвачите, Общината завишава с 20% средствата, които им плаща за преференциалните карти на ученици и пенсионери.

Златин Велев, зам.-кмет по транспорта: "Целта продължава да бъде да направим възможно най-привлекателен градския транспорт, така че все повече пловдивчани да го ползват."
Анна, пътник: "Само в неделни дни липсват автобуси. Налага се да чакам повече от половин час. Иначе са много чисти, много подредени, доволна съм."

За подобряване на услугата се планира през лятото да бъде въведено удължено работно време за няколко градски линии.

Златин Велев, зам.-кмет по транспорта: "Пет линии, които да обхващат цялата градска мрежа, всички квартали на града, като преминават и през Централна градска част, гари, автогари."

Планира се още допълнително сгъстяване на интервалите на движение на автобусите.