Няма да се въвежда задължителна матура по математика, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев по повод искането на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

По думите му ще се търсят други инструменти, с които да се провокира в по-голяма степен интересът за учене на децата в областта на природо- математическите науки, защото те са в основата на професиите с най-остър дефицит на кадри - инженери, медици, специалисти по информационни технологии.

Бизнесът иска задължителна матура по математика

Бизнесът иска задължителна матура по математика

Асоциацията на индустриалния капитал предлага редица промени в средното и висшето образование, които да подобрят връзката между образованието и пазара...

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Засега не предвиждаме да предлагаме промяна в Закона за предучилищното и училищното образование. Това не означава, че не се вслушваме в тяхното предложение. От догодина ще имаме за първи път външно оценяване по математика след 10-ти клас, но ние, това, което ще се опитваме да направим е все по-голяма част от изпитите да бъдат интегрални.
Със Закона за предучилищното и училищното образование възприехме компетентностния подход. Компетентностният подход означава повече интердисциплинарност, повече умения, не толкова и само знания по конкретната дисциплина.
Васил Велев: Няма безработен математик

Васил Велев: Няма безработен математик

Завършващите математика, информатика и природо-математически науки имат висока и добра реализация на пазара на труда. Така председателят на УС на Асо...