Крадци задигнаха машина за електронни винетки от бензиностанция в София. Обирът е станал тази нощ. Извършителите все още се издирват. Има ли опасност от кражба на лични данни и може ли да се използва устройството за издаване на фалшиви винетки?

Крадците са влезли в бензиностанцията малко преди 3 часа през нощта. Задигнали са оборота, който е бил малко над 1 000 лева и машината за електронни винетки. От полицията издирват трима души.

Нападателите са заплашили служителката, която се е намирала в бензиностанцията, но не са използвали оръжие. След това са избягали с лек автомобил в неизвестна посока.

Тази сутрин бензиностанцията осъмна затворена, а от компанията заявиха, че тепърва ще установят какви са щетите. Тяхната служителка не е пострадала, а какво точно се е случило ще покажат записи от охранителните камери.

Самуил Славов: Нищо не казаха. Просто ни казаха, че трябва да обърнем и да си тръгнем. Питах какво става, но човекът каза обърнете и си тръгнете.

От Пътната агенция заявиха за "По света и у нас", че в терминалите за самотаксуване няма пари в брой, тъй като плащанията се извършват с кредитна или дебитна карта. Веднага след кражбата машината е била блокирана и всякакви опити за злоупотреби с Електронната система за събиране на пътни такси са елиминирани. От агенцията уточняват, че в информационната система на терминала не се съхраняват данни на дебитните или кредитните карти, с които са извършени плащания.

АПИ за кражбата на машина за винетки: В машините няма пари, работят само с карти

АПИ за кражбата на машина за винетки: В машините няма пари, работят само с карти

В терминалите за самотаксуване няма пари в брой, тъй като плащанията през всички терминали за самотаксуване се извършват с дебитна или кредитна карта....