НОВИНИ

Няма данни за пострадали българи при атентата в Истанбул

Четирима души загинаха и 36 бяха ранени при самоубийствен атентат на оживена търговска улица в центъра на Истанбул. Пета жертва е самият атентатор. Поне 12 от пострадалите са чужденци, включително израелци. Нападението е четвърто по рода си в страната за тази година. Засега външното ни министерство няма данни за пострадали българи. Уликите сочат, че ударът е дело на групировката "Ислямска държава" или Кюрдската работническа партия, обявиха турските власти.

bnt avatar logo
от БНТ
19:03, 19.03.2016
Чете се за: 01:14 мин.
По света

Взривът проехтя около 11 часа край правителствена сграда на улица Истиклял в европейската част на Истанбул - популярно място сред туристи и местни жители. Районът беше евакуиран заедно с голяма част от близкия площад Таксим. В небето се появиха хеликоптери.

Атентаторът е планирал удар на по-оживено място и в различно време, но е бил възпрепятстван от полицията и е задействал бомбата от страх, на път към действителната цел, съобщиха турските власти. От пет месеца Турция е травматизирана от безпрецедентна серия бомбени атентати в Анкара и Истанбул, отговорност поеха Ислямска държава и кюрдски групировки.

Ангела Малучу - туристка от Гърция: "Случи се докато закусвахме. Излязох навън и човекът на рецепцията ми каза да вляза в хотела. Чух хеликоптери, но тогава не днаех защо прелитат. Не чух експлозията. Нашите от Гърция ми се обадиха и ми казаха, че е имало взрив".
;

Други обаче имали по-малък късмет и се озоваха в местните болници.

Аракзи - близък на ранен при атентата: "Беше ранен, но не знам нищо, не мога да вляза. Взеха го за рентгенова снимка. Пострадала е ръката му, той е в шок".

Според турски официален представител Кюрдската работническа партия ПКК планира „агресивни" нападения по време на пролетния фестивал „Невруз", известен още като Персийската нова година. Борбата с тероризма ще продължи с пълна сила, обещаха властите.

Мевлют Чавушоглу - министър на външните работи на Турция: "За пореден път терорът показа грозното си, отвратително лице като атакува цивилни. Нашата борба с тероризма ще продължи с пълна сила в страната и извън нея. Това очакваме и от света, и от особено от Европа. Трябва да действаме заедно без колебания".
;

Терористични групировки атакуват цивилни защото губят битката с турските сили за сигурност, заяви президентът Ердоган. "Нека не се срещаме навън" стана популярна фраза в Истанбул след последния удар в Анкара с 35 жертви само преди седмица. В четвъртък и петък от съображения за сигурност Германия затвори консулството си край атакуваната днес улица.

Властите в Истанбул подцениха германските опасения, но за съжаление Берлин се оказа прав, отбелязва BBC. 12 германски туристи загинаха при самоубийствен бомбен атентат в Истанбул през януари. За нападението беше обвинена групировката Ислямска държава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгийските следователи разпитаха Салах Абдеслам
Белгийските следователи разпитаха Салах Абдеслам
Генералният секретар на НАТО осъди атентата  в Истанбул
Генералният секретар на НАТО осъди атентата в Истанбул