Засега няма данни за загинали или пострадали български граждани по време на поредния акт на насилие в Истанбул, съобщава министърът на външните работи в оставка Даниел Митов. Той припомня, че при проблеми българските граждани могат да се свържат с Генералното ни консулство на телефон + 90 533 383 64 14.

По-рано днес във фейсбук министър Митов изрази солидарност с народа на Република Турция. Посрещането на Новата година в Истанбул бе окървавено от поредния терористичен акт, при който десетки невинни граждани загубиха своя живот, припомни министърът. Той изразява съболезнования на близките на загиналите и пожелава бързо възстановяване на пострадалите.

България като член на ЕС и НАТО, като приятелска и съседна на Турция страна, решително осъжда нападението над цивилни граждани и изразява своята солидарност в защитата срещу общата опасност от тероризма, пише още Митов.

При нападение в истанбулска дискотека тази нощ са загинали 39 души, включително 16 чужденци, а броят на ранените е 69, от които четирима са в тежко състояние.