НОВИНИ

Няма данни за замърсяване на въздуха след пожара в "Дунарит"

Пожар горя във военния завод "Дунарит" преди обед. Огънят вече е загасен. Няма пострадали. Ситуацията наложи всички работници да бъдат евакуирани, както и децата в детска градина и училище в близките села. Мобилна станция на екоинспекцията провери въздуха и отчете, че всичко е в норма. Екипи на Пожарната ще останат на място и през нощта, а дронове с термокамери ще следят пожарът да не се възобнови.Вижте повече подробности в прякото включване на Даниела Димитрова.

bnt avatar logo
от Даниела Димитрова
17:40, 27.09.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Ситуацията на територията на военния завод "Дунарит" вече е овладяна, няма опасност от взрив, категорични са от пожарната и призовават хората да не се поддават на паника. Пламъците са тръгнали от смесител за за взривни вещества. По това време в цеха, в който се работи с тротил, е имало 10 души.

След възникването на пожара в цеха, хората са излезли навън без паника. Някои от тях дори не разбрали каква е причината за евакуацията.

Евгения Ванкова: Видях пушек в сградите. Съобщение имахме и по най-бързия начин напуснахме помещенията на широко място според инструкциите.
Нито сме видели, нито сме чули нещо. Казаха да излезем навънка и това е.

На пристигналите на място противопожарни екипи не се е наложило да влизат в зоната на цеха, за да гасят пожара.

гл. комисар Николай Николов - директор на ГДПБЗН: Такива действия, към момента не са предприемани. За радост не е имало експлозия, не взрив, а запалване, запалване... Вътре няма хора, включително няма пожарникари.
Петър Петров - изп. директор на "Дунарит" АД: По принцип взривни вещества, когато се запалят не се гасят.

За момента не е ясно колко и какви точно взривни вещества е имало в изгорялото помещение на цеха. Според ръководството на завода опасност от взривове няма. Самият цех се намира на около километър и половина от главния портал на "Дунарит". Няма и опасност за складовете с боеприпаси.

Петър Петров - изп. директор на "Дунарит" АД: Складовете ни са изнесени по всички правила. Те са там на втория портал и на 50 километра наоколо, така че склад там няма.

През нощта на място ще останат няколко противопожарни екипи, които да следят ситуацията. Три дрона, оборудвани с термокамери, ще наблюдават от въздуха за възможно възобновяване на пожара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гласуват промените за съкратеното съдебно производство преди изборната ваканция
Гласуват промените за съкратеното съдебно производство преди изборната ваканция
Стотици хиляди участват в Глобална стачка за климата
Стотици хиляди участват в Глобална стачка за климата