Бивш полицейски служител e част от престъпна група, която прекарва мигранти по автомагистрала "Тракия" с пуснати сирени. Каналът за трафик на хора е ръководен от 30-годишна жена. Късно снощи на магистралата при спецакция бяха арестувани шестима българи и петима чужденци от арабски произход. Сред задържаните няма действащи служители на МВР. Операцията, проведена от пловдивски криминалисти, е подготвяна два месеца.

Пловдив

Бежанците трябвало да бъдат транспортирани от българо-турската граница до София. За целта групата използвала четири автомобила. Първия бил пилотен и се движел 10 минути преди останалите. В конвоя зад него пътували двама сирийски граждани с документи за самоличност и още трима иракчани.

Автомобилите, управлявани от 50-годишния Николай от София и Любомир от Костинброд, били спрени за проверка. В единия от тях имало инсталирана и звуково-светлинна система, каквато се използва в Националната служба за охрана. С нея Николай, който е бивш полицейски служител се опитал да се изплъзне от проверката на криминалистите.

старши комисар Атанас Илков - директор на ОД на МВР-Пловдив: Водачът, който управляваше този автомобил, в който се намираха и двама от задържаните арабски граждани, при спирането му използва и звуковия и светлинния сигнал, като най вероятно очакваше, че ще бъде пропуснат от полицейския служител.

На магистралата край Пловдив 40 минути по-късно е арестувана и организаторката на канала - Калина И. от Хасково. Тя пътувала с още трима души, които по думите на районния прокурор Гергана Мутафова не са участвали в престъпната група. Арестувани са обаче пътуващите в пилотната кола - Камен В. на 36 години от Костинброд, Делян Н. 31 години от Бургас и Анелия Г. 30 години от Костинброд.

Гергана Мутафова - районен прокурор на Пловдив: Тези три лица, плюс двамата шофьори на автомобилите към настоящия момент, заедно с Калина от Хасково, се привличат като обвиняеми за извършено престъпление по член 281, ал. 2 , точка 1, 2 и 5 от Наказателния кодекс.

По първоначални данни мигрантите са платили между 500 и 1000 евро за да преминат от Турция в България. Дезориентирани са и не могат да посочат къде точно са пресекли границата.

Гергана Мутафова - районен прокурор на Пловдив: Това, за което ни казаха, че е платено преминаването им през границата с Република България, не могат да уточнят точно на кой човек са давали пари и на кой каква сума е разбита на всеки един от лицата, на които са давали.

Наказанието, което заплашва задържаните трафиканти е от 1 до 6 години затвор и глоба от 5 до 20 хиляди лева. А петимата бежанци след приключване на разследването ще бъдат настанени в кризисния център в Харманли.