Все повече деца от Варна и региона страдат от остри рестираторни заболявания и грип. Броят им обаче все още не е достатъчно висок, за да бъде обявена грипна епидемия. Това решиха на днешното си заседание експертите от областната комисия за борба с острите респираторни заболявания и грипа във Варна.

Варна

Общата заболеваемост във Варна е висока, но не критична. Най-голям е броят на пациентите страдащи от грип и остри респираторни заболявания на възраст между 5 и 14 години. Това сочат данните на експертите от регионалната здравна инспекция, спешна помощ, личните лекари и регионалното управление на образованието.

д-р Янка Драганова, РЗИ – Варна: “738 на 10 хиляди е заболеваемостта в тази възрастова група за тези 4 дни. Няма да има грипна ваканция, защото говорим само за една възрастова група.”

В няколко училища във Варна заболеваемостта е над 22 %. За да бъде обявена грипна ваканция обаче болните ученици трябва да надвишават 30 на сто. От учебните заведения са заявили, че има много болни преподаватели, което също създава пречки за учебния процес. Заради бързите темпове, с които се протича грипа, комисията ще заседава отново следващия вторник.

д-р Янка Драганова, РЗИ – Варна: “Ако се наложи обявяване на грипна епидемия, мерките са прекратяване на учебните занятия в училищата, прекратяване на планов прием и планови операции в лечебните заведения, свижданията също се прекратяват, масови събирания и мероприятия.”

Д-р Драганова заяви, че във Варна най-много са заболелите от грип от тип Б. Той протича бързо, с висока температура, силна отпадналост и болки в мускулите. Тя призова варненци да не се опитват сами да се излекуват, а да потърсят лекарска помощ още при първите симптоми на заболяването.