НОВИНИ

Пожар повреди крана, който демонтира паметника на НДК

Кранът, използван за демонтажа на паметника пред НДК, изгоря след пожар след 03:00ч. тази сутрин. Пожарът е бил потушен бързо и няма пострадали. От общинската фирма, наела крана, вярват, че пожарът е бил умишлен, но полицията не може да потвърди.

bnt avatar logo
от БНТ
19:52, 09.07.2017
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Шест дни след като започна демонтажът на скулптурите от паметника "1300 години България" работата трябваше временно да бъде спряна. Пожарът е повредил сериозно хидравликата и електрониката на крана. Изтекли са хидравлично масло и гориво, а районът около паметника беше отцепен, за да бъдат измити. От общинската фирма "Софинвест", която е наела машината, предполагат, че тя вече е напълно неизползваема, а щетите могат да достигнат 1 милион евро. Застрахователната компания е започнала да оценява реалните поражения.

Ивайло Иванов - експерт в общинската фирма "Софинвест": Този кран трябва да бъде отстранен от площадката. За целта трябва друг кран да дойде, да го преместим и да се продължи демонтажът на паметника.

БНТ: В какви срокове ще се случи това - можете ли да прогнозирате?

- Около седмица.

Няма официална информация какъв е източникът на пожара и дали той е бил предизвикан умишлено. От полицията работят по няколко версии, но отказаха коментар до приключване на разследването. Появи се хипотеза, че през оградата по крана, е бил хвърлен предмет със запалителна течност. В района има камери на Столична община, записите от които са били предадени на СДВР.

Решението паметникът да бъде премахнат предизвика редица протести в защита на съоръжението. В тях се включиха Съюзът на българските художници, Съюзът на архитектите, общински съветници от БСП и десетки граждани.

От "Софинвест" съобщиха, че ще бъде докаран нов кран, за да поднови демонтажа, който първоначално се очакваше да продължи около месец. От там добавиха, че изгорялата машина е била използвана в Хитрино за вдигане на цистерните след трагедията миналия декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руши се храмът Свети Георги в благоевградското село Бистрица
Руши се храмът "Свети Георги" в благоевградското село Бистрица
Протест на хората в пазарджишкото село Варвара
Протест на хората в пазарджишкото село Варвара