НОВИНИ

Няма информация за пострадали български граждани в Манчестър

До момента няма постъпила информация за ранени български граждани след нападението в Манчестър.Градът ще бъде силен и обединен и няма да бъде разклатен от тероризъм, категорични са жителите му. За "По света и у нас" някои от тях разказаха как доброволци са се притекли на помощ на пострадалите. Доброволците предлагали подслон, чай и мобилни телефони на онези, които се опитвали да открият близките си. Атентатът след концерта на Ариана Гранде е най-смъртоносният насам от експлозиите в Лондон през 2005 г.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
17:25, 23.05.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас
Джош Никълсън: "Аз живея на 10-15 минути от арената. Точно си лягах и слушах радио, когато започна да пристига информация за инцидент. Чух и видях много сирени, полицейски коли и хеликоптери. След около час вече много хора съобщаваха, че става въпрос за бомба. Реакцията на хората в Манчестър е изключителна. Започнахме да предлагаме стаите си, чай и мобилни телефони на онези, на които им е свършила батерията и търсят родителите си дори през социалните мрежи. Много граждани отидоха до арената с бутилки вода, видяха разплакани хора и започнаха да ги успокояват. Цялото манчестърско общество се обедини много бързо. Полицаите бяха невероятни - реагираха мигновено и отцепиха района, личеше си, че са подготвени."
Александра Тодорова - финансов консултант: "Моята сграда е на три минути. Някъде до към 1 часа през нощта имаше спекулации, че някакви балони са се спукали, че е било буфер или някакви колони са избухнали. Когато излязох на балкона, имаше поне около 1000-2000 човека на улицата. Тя е главна улица, имаше безумно много трафик. Следващите 25 минути полицията беше отцепила целия район."
Ивайло Яйджиев - старши-изследовател в Институт за Европейски политики, докторант в Оксфордския университет": "Това ще е най-смъртоносната терористична атака във Великобритания след 2005. Имаше доста сериозно изследване след 2005 година. И всъщност се очакваше, че атаките, които ще се случват, ще са по-скоро като тази в Уестминстър през март, т.е. от единични хора с нискотехнологични средства като коли или ножове. Това е наистина притеснителното тук - че има бомба и oсновният въпрос, който стои в момента, е да се разбере тази бомба дали е била отнякъде дадена, дали този човек е успял да я направи сам и, ако е успял да я направи сам, как така е успял да направи това, без да бъде хванат от службите за сигурност в процеса."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наградиха 39 отличници от община Русе
Наградиха 39 отличници от община Русе
Запълниха дупка около канализационна шахта в София с пясък вместо асфалт
Запълниха дупка около канализационна шахта в София с пясък вместо асфалт