НОВИНИ

Няма хаос при продажбата на новите винетни стикери

Днес е последният ден, в който шофьорите у нас могат да използват старите винетни стикери. От утре всеки трябва да пътува с новите винетки. И тази година масово водачите купуват стикери ден преди изтичането на срока.

bnt avatar logo
от БНТ
07:22, 31.01.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Ден преди подновяването на новите винетки, в пунктовете определени за продажба във Великотърновско, има достатъчно стикери. Служителите казват, че традиционно всеки чака последния момент, но изнервени или притеснени шофьори няма.

„Винетката си е по принцип за пътуване извън града, в града може да се пътува и евентуално ако тръгна ще си взема седмична и така“, каза Георги Георгиев.

И докато едни все още чакат, други вече са купили и дори залепили новите винетки.

„Вчера я купих от Варна. Едноседмична, по-изгодно е, четири пъти като купя в годината по 15 лв. са 60 лв., годишната е 97“, каза Сава Ангелов.

И тази година най-предпочитани са годишните винетки. Шофьорите обаче са категорични, че цената не отговаря на качеството на пътищата.

„Имаше големи снегове, излизат големи дупки, просто не искам да си чупя колата“, каза Янко.
„Даваш 100 лв. за винетка, пък получаваш някакъв път, по който където се вика като скочиш и можеш да си попилееш джантата“, на мнение е Георги.

Създадена е и организация при осигуряването на безплатни винетки за хора с увреждания. Тази година обаче от Регионалната дирекция по социално подпомагане отчитат 15 случая, при които хора са опитали да се представят за инвалиди с фалшиви документи и да получат стикер чрез измама.

„Това се отнася за област Велико Търново, която обхваща 6 дирекции. Ние не можем да откажем приемането на заявления и декларации. Винетките се отпускат по постоянен адрес на лица с 50 и над 50% трайно намалена работоспособност, които са собственици на леки автомобили. Също лица или семейства, отглеждащи деца в увреждания“, обясни Николина Йорданова, началник отдел „Хора с увреждания и специални услуги“.

Проверките за документи и валидни винетни стикери продължават в цялата страна. Глобите, които грозят нередновните водачи на пътя са от 300 до 3000 лв. в зависимост от тонажа на автомобила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Непоказвани български дантели излагат за кратко в София
Непоказвани български дантели излагат за кратко в София
Учители от Стара Загора отказват да поемат отговорност за отсъстващите ученици
Учители от Стара Загора отказват да поемат отговорност за отсъстващите ученици