НОВИНИ

Няма кой да издаде смъртен акт на 102-годишна жена от Варна

102-годишна жена от Варна починала в дома си, а служители на 112 посъветвали близките й да изчакат да минат почивните дни, за да се установи смъртта й. Часове наред опечалените търсят в различни болници лекар, който да издаде смъртен акт, но отвсякъде получават отказ.

bnt avatar logo
от Силвия Благоева
20:37, 04.05.2018
5443
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Прабабата на Нина Димитрова умира следобед, когато вече личната ѝ лекарка не е на смяна. По съвет на служител на 112, момичето отива в медицинския център, където работи джипито, за да се обърне за помощ в дежурния кабинет.

Нина Димитрова: Нямало такъв кабинет вече от една година и ми казаха, че те няма вече с какво да ми помогнат. 7:48

Отново се обажда на 112.

Нина Димитрова: Оттам започнаха да ме прехвърлят на 4 различни човека. На всички обяснявах едно и също. Най-накрая една госпожа ми обясни, че щом е станало пет часа не може да се констатира смърт.

Казват ѝ да изчака следващия ден, когато личната лекарка ще оправи нещата.

Нина Димитрова: Обяснявам, че личен лекар на следващия ден няма, тъй като е празник - 1 май. Съветва ме да изкъпем прабаба ми, да я гримираме, да я облечем и да изчакаме така, докато някой лекар ни обърне внимание, общо взето. При което аз бях изумена.

Тогава от погребалната агенция предлагат да доведат лекар, който срещу заплащане ще подготви смъртния акт. Всъщност нормативният документ не посочва категорично кой трябва да напише смъртния акт и така всеки лекар или фелдшер има правото да откаже.

Д-р Светлин Митев, Сдружение на общопрактикуващите лекари: От Бърза помощ има презумция да откажат, защото имат функции за спешна необходимост, но самото написване на акта е много кратко време и отнема от около 2,3 4 минути.

Д-р Митев дава за пример Германия, където има специална институция, която изследва причините за смъртта и издава съответния акт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар в района на Красна поляна
Пожар в района на Красна поляна
Четиристранна среща между България, Гърция, Албания и Македония в Солун
Четиристранна среща между България, Гърция, Албания и Македония в Солун