НОВИНИ

Няма кворум за учредяването на косовския парламент

Четвъртият опит за продължение на учредителното събрание на косовския парламент засега е неуспешен поради липса на кворум, тъй като не присъстват представителите на т.нар. "военна коалиция" и председателстващият заседанието Адем Микуловци обяви пауза от 15 минути, съобщи Танюг.

bnt avatar logo
от БТА
13:50, 14.08.2017
Чете се за: 00:34 мин.
По света
кворум учредяването косовския парламент

Депутатите от коалицията между Демократическата партия на Косово, Алианс за бъдещето на Косово и Инициатива на Косово /наричат коалицията "военна", тъй като е оглавявавана от бивши командири в Армията за освобождение на Косово/ обявиха, че ще бойкотират това четвърто продължение на учредителното събрание на парламента, тъй като то е насрочено без консултации с ръководителите на парламентарните групи на всички парламентарни партии.

Коалицията смята, че Микуловци застъпва изключително интересите на движение Самоопределение.
Предсрочните парламентарни избори в Косово бяха проведени на 11 юни, а първата сесия на учредителното събрание се състоя на 3 август. Част от медиите в Прищина коментират, че коалицията, която спечели най-много места в парламента, не може да си осигури мнозинство от 61 депутати.

Коалицията на Демократическата партия на Косово, Алианс за бъдещето на Косово и Инициатива за Косово има 39 места в парламента. Движение Самоопределение разполага с 32 места, коалицията на Демократичния съюз на Косово, Алианс за ново Косово и Алтернатива има 29 места. Представителите на косовските сърби имат 10 места, колкото и партиите на другите малцинствени етнически общности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ликове на велики българи по скалите на тепетата в Пловдив
Ликове на велики българи по скалите на тепетата в Пловдив
Колко чисто е на варненския плаж Кабакум?
Колко чисто е на варненския плаж "Кабакум"?