НОВИНИ

Няма напрежение между работодателите и КТ "Подкрепа"

Недостатъци в комуникацията е причината преговорите между работодателите и КТ "Подкрепа" да не се състоят. Това заяви президентът на синдиката Димитър Манолов в предаването "Още от деня"

bnt avatar logo
от БНТ
20:00, 25.10.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Председателят на асоциацията на индустриалния капитал, Васил Велев, отвърна така:

"Изгубихме три месеца, в които можехме да договорим механизма за определяне на минималната работна заплата. Без него, не можем да договорим минимални осигурителни доходи"

Велев заяви още, че прогнозата за минималния доход за следващите 3 години е 460 лева. Проблемът, който и двамата посочиха е средната работна заплата.

"Минималната заплата от последните 3 години, ако приемем че 460 е решено за следващата година , нараства с 35 процента за три години. Средната заплата нараства два пъти по-бавно, макар че в целия европейски съюз е бързо. В резултат на това се получава, че съотношението, минимална към средна заплата у нас, е най-неблагоприятна в целия Европейски съюз.", каза Велев

Велев добави, че са предложили модел, по който да се постигнат всички цели. А именно договаряне на минимални работни заплати по икономически дейности. Димитър Манолов заяви, че КТ "Подкрепа" са направили такова предложение преди 10 години.

Двамата са съгласни, че напрежение между двете страни няма. Според Манолов проблем е третата страна в преговорите - правителството.Той допълни, че "в момента правителството "подбутва" ту едните, ту другите" и трябва отговорно да си свърши работата.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слаба реколта от грозде във Франция и Южна Америка. Има ли шанс за родната продукция?
Слаба реколта от грозде във Франция и Южна Америка. Има ли шанс за родната продукция?
Алтернативните туристически дестинации стават все по-търсени
Алтернативните туристически дестинации стават все по-търсени