НОВИНИ

​Няма нарушение на Закона за Черноморското крайбрежие на плаж Оазис

Няма нарушение на Закона за Черноморското крайбрежие на плаж Оазис и унищожени дюни, установи проверката разпоредена от министъра на туризма Николина Ангелкова. Според местните плажът е умишлено разширен и преди 10 дни багер отново е изравнявал пясъка.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
19:45, 12.05.2017
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Плажът на Оазис е малък, хотелите много и продължава да се строи, затова още от миналата година се търсят начини, площта да бъде увеличена. В началото на декември миналата година неизвестен и до днес нарушител разора най- голямата пясъчна дюна.

Имаше багер, имаше техника на плажа, разораваха се дюните.

Проверката на прокуратурата в Бургас не откри виновника.Тогава институциите се оправдаха с размитите отговорности и липса на концесионер.

Георги Лапчев, кмет на Царево: "Не съм органът ,който трябва да постановява дали това пясъчно образование представлява дюна или не."
- На базата на специализираните карти не може ли да се докаже дали има нарушение?
"Разбира се , че може стига те да са при нас.Ние с такива специализирани карти не разполагаме."

Екоинспекция в Бургас и тогава, и при новото изравняване на пясъчните образования само констатира очевидното.

инж. Тонка Атанасова- директор на РИОСВ-Бургас: "От нещата , които вие сте заснели ясно се вижда , че там има явно местообитания, природни местообитания - дюни и същите към настоящият момент липсват. Но това пак казвам няма как ние категорично да кажем дали има или няма дюни. Трябва да ги кажат геодезистите.

Необходимо е да се направи геодезическо заснемане и да се определи каква част от дюните е унищожена ,поясни още Атанасова.

Служители в екоминистерството обаче изразиха лично мнение, че концесията върху плажа трябва да бъде незабавно отнета защото дюните са защитени от закона за биологичното разнообразие като природни забележителности .

Ще припомня и още един факт - в края на март от министерството на туризма казаха пред нашата камера, че дюните на Оазис са описани в новия концесионен договор.

Георги Мутафчиев - началник- отдел "Контрол на концесионната дейност" в Министерството на туризма: "Неразделна час от договора е специализираната карта на обекта. В тази специализирана карта е показана площта, която се отдава на концесия, в тази специализирана карта е обозначена и дюната."

В прессъобщение Министерството на туризма информира , че към настоящия момент концесионерът на морски плаж „Къмпинг Оазис" обработва и почиства ивицата с допустимите технически средства,а фигуриращите в картата неподвижни дюни с тревна растителност,така наречените сиви дюни съществуват .Проверяващите са констатирали , че зараждащите се подвижни дюни , които не са защитени са променили формата си , но не е установено как и кога е станало това. Резултатите от проверката са изпратени до компетентните органи за разследване на случая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кампания “Сподели книга” в подкрепа на четенето в Благоевград
Кампания “Сподели книга” в подкрепа на четенето в Благоевград
Папа Франциск пристигна във Фатима
Папа Франциск пристигна във Фатима