НОВИНИ

Няма нови огнища на птичи грип във Видинско

Ветеринарните инспектори във Видин стриктно следят за спазването на мерките срещу разпространението на птичи грип. Четири огнища на болестта бяха установени в региона през декември. Нови случаи няма, казаха от областната дирекция по безопасност на храните. Болестта беше установена за първи път в България преди 10 години, когато откриха мъртъв заразен лебед в река Дунав. Тогава ветеринарите не допуснаха болестта не се разпространи сред домашните птици.

bnt avatar logo
от БНТ
09:47, 06.01.2017
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Огнищата сега са установени в град Видин и още две села в региона. За да не се допусне заразата, са умъртвени над 300 домашни и декоративни птици, а в стопанствата е извършена дезинфекция.

д-р Валери Велков, началник на отдел "Здравеопазване на животните" в ОДБХ- Видин: „Наблюдаваме да няма смъртност около тези обекти в нито един животновъден обект. Ежедневно колегите са на терена. Извършват в 3-километровата зона клинични прегледи".

Кметове по населени места са описали птиците в домашните стопанства по брой и видове.

д-р Валери Велков, началник на отдел "Здравеопазване на животните" в ОДБХ-Видин: „Тъй като регистрация на птиците „заден двор", ние, в информационната система не фигурира. Фигурират всички регистрирани ферми, които ние контролираме и съответно там изпълняваме програма за надзор" .

Пазарите за птици и изложбите са забранени. Заразата се разпространява лесно, затова и стопаните трябва да са особено бдителни.

Валери Минков - стопанин, секретар на Дружеството на гълъбовъдите във Видин: "Внимателно трябва да се подбира и там, откъдето се купува фуража за животните, защото и той може да се окаже като преносител и аз специално, най-важното е, когато ги храня и почиствам, имам специални дрехи, които ги държа само там, за да не се внесе този вирус".

Служителите на горските стопанства, ловците и риболовците са длъжни да сигнализират, ако намерят мъртви птици или установят отклонение от нормалното им поведение. Уловът на пернат дивеч също е забранен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всички пътища в област Хасково са проходими
Всички пътища в област Хасково са проходими
В Плевенско е затворен пътят Любеново-Въбел, има селища без ток
В Плевенско е затворен пътят Любеново-Въбел, има селища без ток