В Добричка област огнище на африканска чума няма. Това стана ясно на проведеното днес заседание на Областния координационен щаб, който бе свикан след установяване на заразата във Варненско.

Добрич

През следващата седмица ще бъде подновена работата по изграждане на оградата по сухопътната граница с Румъния. Остават още 30 километра, на които да бъде монтирана дублиращата режеща тел. По време на заседанието отново бе припомнено, че най-голям риск за разпространение на заразата са т. нар. задни дворове по селата.

Затова и от Агенцията по храните са разработили съвети към собствениците на домашни прасета. По информация на земеделската служба в областта в селата се отглеждат малко над 1700 прасета, като част от тях не са регистрирани, съгласно нормативната уредба.


Красимир Кирилов - областен управител на област Добрич: "Домашните свине не трябва да се хранят с отпадъци, включително кухненски, съдържащи остатъци от свинско месо или месни продукти от свинско месо. От прясното месо, добито за лична консумация, не трябва да се произвеждат сурово-сушени месни продукти."