НОВИНИ

Няма изтичане на радиация при експлозията във френската АЕЦ

Експлозията във френската атомна електроцентрала "Фламанвил" е била извън ядрената зона, съобщават местните власти. По думите им "няма никаква ядрена заплаха", предава Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
14:43, 09.02.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света
изтичане радиация експлозията френската аец

Петима души са се натровили леко, но тежко ранени няма, уточни Оливие Мармийон, помощник на префекта. Един от двата ядрени реактора е бил спрян.

1300-мегаватовите реактори Фламанвил 1 и 2 са построени през 80-те години, съобщава Ройтерс. Строи се и нов реактор на централата, разположена в северозападна Франция, но експлозията не се е случила там.

Опасността от ядрено заразяване в района на АЕЦ е напълно изключена, съобщава префектурата на департамента Ла Манш, цитирана от ТАСС.

"Взривът е станал в машинната зала в неядрената част на станцията, рискът от каквото и да е ядрено замърсяване е напълно изключен, не е въвеждано специално положение", подчерта представител на префектурата. Той добави, че петимата пострадали са се натровили с въглероден окис от дима, възникнал в резултат на пожара.

Френската енергийна компания Е Де Еф (EDF), цитиран от Асошиейтед прес, съобщи, че пожар в машинната зала на един от двата ядрени реактора е довел до експлозията. Пожарът е бил овладян незабавно, но реактор номер 1 е изключен от мрежата. Няма изтичане на радиация.

През 2015-та година беше открита слабост в конструкцията на сградата, която най-вероятно е причинена от грешка при строителството. В момента се строи трети реактор, който е предназначен за бъдеща централа във Великобритания. Въпреки това изграждането на реактора закъснява с години от първоначалните планове. Най-малко 2700 души протестираха срещу проекта през октомври миналата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йорданка Фандъкова ще сезира прокуратурата за аварията с Топлофикация
Йорданка Фандъкова ще сезира прокуратурата за аварията с "Топлофикация"
Порошенко покани гръцките туристи да посетят Киев
Порошенко покани гръцките туристи да посетят Киев