Няма опасност китайски фирми да изместят българските и чуждестранни капитали у нас заради търговското противопоставяне между Пекин и Вашингтон, твърдят икономически анализатори. От ескалацията на митническата война обаче ще пострадат металодобивната ни промишленост и търговското корабоплаване.

Електроника, машини за тежката и лека промишленост, текстилни изделия, козметика, храни от Китай са най-сериозната конкуренция на българските производители у нас.

Според анализаторите Брюксел разполага с достатъчно регулации, които да не позволят на китайското карго да залее Европа и респективно България в опит да търси компенсация за все по-свиващия се за китайски стоки американски пазар.

Андриан Николов, Институт за пазарна икономика: Все пак Европейският съюз има доста ясни правила за начина, по който чуждестранни фирми могат да участват в рамките на вътрешния пазар. Не мисля, че може да има поводи за притеснение от някаква форма на китайска инвазия и изтласкване на американски или европейски капитали от нашия пазар за сметка на китайски такива.

Търговският ни флот, който разчита на 94 млн. долара инвестиция от Китайската държавна банка, може да се превърне в един от основните потърпевши от противопоставяне между Пекин и Вашингтон.

Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията: Вероятно едно забавяне ще доведе до проблеми с ефективността на инвестицията- по-малко товари, по-голяма конкуренция в този пазар на корабни услуги.

Българските производители на цветни метали ще бъдат най-засегнати от санкциите между Китай и Съденинети щати. Основно това са миннодобивните компании за мед, олово, цинк и никел.

Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията: Възможно е при едно такова развитие примерно цените на тези метали да паднат, което съответно да доведе до спад на българския износ като стойност, може и като обеми заради проблемите, които Китай трябва да решава.

На този фон България очаква близо 2 млрд. китайски инвестиции, договорени през юли в София.