НОВИНИ

Няма опасност от преливане на реките в Кюстендилско

Нормализира се обстановката в село Гърляно. Нивото на река Бистрица започва да спада, но остава в сила обявеното тази сутрин частично бедствено положение.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград
18:37, 02.12.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Под моста на главния път за Граничния пункт с Македония, където реката е най-буйна, екипи на Гражданска защита с помощта на двама алпинисти изграждат дига от бетонови блокове. Целта е да се укрепи брегът, за да не се стигне до пропадане на пътя.

Ивайло Чалъков - главен експерт „Отбранително мобилизационна подготовка" към Община Кюстендил: Багерите, които са надолу, преправят отдясно речното легло, дига се прави, Напоителни системи също комбинират с багер малко по-надолу по течението на р. Бистрица отдясно. За момента тука сме на линия и следим обстановката.

По-рано тази сутрин р. Бистрица заля имота на Валери Иванов, а няколко часа по-късно буйните водите нанесоха сериозни поражения.

Людмила Ранкова: Цялата техника си замина, заминаха си и разчитаме на природата да е милостива, докога?

В кризисния щаб в община Дупница тази нощ са получени девет сигнала за наводнени мазета и дворове в града и близките населени места.

Подпорната стена, която укрепва имота на сем. Лазарови от Дупница късно снощи около 3 часа е била отнесена от придошлите води на река Отовица, което е наложило евакуация на семейството.

Крум Милев - зам.-кмет на община Дупница: На този етап нищо не може да направим, защото имота е на такова, че трябва да се минава през частни дворове. В понеделник община Дупница ще наеме кран, който да пусне две панели, за да запази останалото.

Днес следобед семейство Лазарови се прибра в дома си, но при нужда имат готовност да се евакуират отново. Нивото на реките Струма, Места, Глазне и Бистрица драстично се е повишило заради падналите обилни валежи през изминалото денонощие. Опасност от преливане обаче няма, казаха от кризисния щаб в Благоевград.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима пострадаха при срутване на мост в Прага
Четирима пострадаха при срутване на мост в Прага
Тръмп: Не е имало никакъв таен сговор между предизборния ми щаб и Русия
Тръмп: Не е имало никакъв таен сговор между предизборния ми щаб и Русия