Няма опасност за хората в Хасково, след като там беше открит уран в питейна вода, уверява началникът на ВиК-Измир Тодор Марков, съобщи кореспондентът ни Мария Ламбова.

Той допълни, че са предприети всички необходими мерки, така че животът и здравето на хората да не бъдат застрашени.

Хасково

Намерен е уран във водата в Хасково

Намерен е уран във водата в Хасково

В Хасково в част от тръбните кладенци, използвани за питейни нужди в града, е установено наличие на уран. Пробите са от 4 април. Водоподаването от вси...

По информация на БНТ водата с уран е била подавана към 4 хасковски квартала. Разпоредено е да бъдат спрени всички тръбни кладенци, които са показали несъответствие в качеството на подаваната вода. Това са 4 от 9-те водоземни съоръжения.

От Регионалната здравна инспекция в Хасково са взели нови проби, които да установят ефективността на вече приетите мерки. Целта е да се предотвратят евентуални здравни рискове при продължителната употреба на водата с отклонения.

Здравната инспекция е поискала и техническа възможност за довеждане на вода от съседни зони за водоснабдяване с качества, които да отговарят на нормативните изисквания.

От министерството на здравеопазването провеждат срещи с всички отговорни ведомства, за да се координират съвместните действия за решаване на проблема и проучване на причините, които са довели намиране на уран в питейната вода.