НОВИНИ

Няма опасност за почвата в Първомайско заради водата с уран

Няма категорична забрана за консумация на вода от чешмите в Първомай заради наличието на уран, съобщи за БНТ кметът на общината Ангел Папазов. Според него няма режим на водата в населените места, където беше регистрирано превишение на нормите.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Н. Ангелова, А. Чакандракова
19:57, 19.04.2017
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Компрометираните кладенци са спрени и взетите проби сега трябва да покажат има ли в системата вода с повишено съдържание от радиоактивния метал. Част от жителите на общината продължават да консумират от водата без притеснение. Други обаче настояват за завишен контрол и непрекъснато следене на състава на питейната вода.

Опасно ли е количеството уран във водата на Първомай ще стане известно до месец.

Няма опасност от замърсяване на почвата и земеделската продукция с уран в Първомайско, категорични са експерти. От общината успокоиха, че водата от запечатаните кладенци не се използва за поливни нужди на стопаните в региона. Химици обясняват, че урановите съединения са разтворими и не се задържат дълго в почвата, а се разграждат заедно с водата.

Находище на уран в Първомайко е имало преди 35 години. На юг от квартал "Дебър" сега се отглежда земеделска продукция. Атанаска Бялкова обработва над 20 декара със зеленчуци. Всяка година дава проби от водата, с която полива. Повишени нива на уран досега не са открити.

Атанаска Бялкова – земеделски производител: "Ние си имаме сондажни кладенци, които се проверяват по няколко пъти в годината от Басейнова дирекция. Просто сме задължени и даже си пием от водата в сондажа, затова не се притеснявам."

Местните власти също са категорични, че повод за притеснение няма.

Николай Митков – заместник-кмет на община Първомай: "Тази вода не се използва за земеделски нужди. Тук в региона хората използват язовири, от сондажни кладенци 11-и и 13-и не се използват за поливане."

През 90-те години на миналия век голяма част от почвата, на която са се добивали полезни изкопаеми, е рекултивирана. Правят се и постоянни проверки. Химиците са категорични, че уранът е по-опасен във водата, отколкото в почвата.

Проф. Красимир Иванов – заместник-ректор на Аграрния университет в Пловдив: "Защото урановите съединения са разтворими. И след валежите, след обработката тези съединения не е ясно къде отиват. Проблем с почвата и с растителната продукция, която се добива върху тези площи, няма."

Професор Иванов твърди, че на повърхността на почвата, където расте земеделската продукция, не се задържа уран. Съдържанието му във водата също не е притеснително, защото е много под допустимата норма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсък между шофьори и пешеходци заради изкуствени неравности по пътя
Сблъсък между шофьори и пешеходци заради изкуствени неравности по пътя
Искат забрана за продажба на енергийни напитки на ученици до 18 години
Искат забрана за продажба на енергийни напитки на ученици до 18 години