НОВИНИ

Няма опасност за здравето от заразените с птичи грип яйца

Български яйца ще бъдат изтеглени от търговската мрежа заради птичи грип. Те са от ферма за кокошки в добричкото с. Дончево.Консумацията на яйца и месо от птиците не е вредна за човешкото здраве, но се изтеглят от пазара, за да се ограничи заразата.Яйцата, предназначени за изтегляне, са с номера 2BG08001 и 3BG08001.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
07:33, 20.06.2018
Чете се за: 00:26 мин.
Още

Щамът на птичи грип не е опасен за здравето на хората и не предизвиква заболяване - както при консумация на месо, така и на яйцата, заяви д-р Райна Иванова от Българската агенция за безопасност на храните. Яйцата се изтеглят от пазара с цел да се ограничи заболяването.

Яйцата са маркирани с номер 2BG08001 и 3BG08001, а опаковките са маркирани с номер 0819001.

Яйцата са разпространени по цялата страна, но магизините и складовете са установени, заяви д-р Иванова. Веднага след установяването на заразата е установен безопасен периметър.

Навсякъде в страната се вземат превантивни мерки, изтъкна д-р Иванова.

д-р Райна Иванова, БАБХ: Извършват се периодични клинични прегледи на птиците. Собствениците са задължени да извършват лабораторни изследвания на птиците си, които се проверяват.

Засегнатите птици от фермата ще бъдат умъртвени по хуманен начин, за да не се разпространи заболяването. Изтеглените яйца са около 1,1 милиона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Късо съединение е предизвикало пожара в Лондонското метро
Късо съединение е предизвикало пожара в Лондонското метро
Анастасия Стойчева, НИМХ: Средствата на Института стигат до 9 юли
Анастасия Стойчева, НИМХ: Средствата на Института стигат до 9 юли