НОВИНИ

Няма опасност за жителите на Хасково заради наличието на уран във водата

Все още не е ясен източникът на замърсяването с естествен уран на част от кладенците, които захранват град Хасково с питейна вода. Вчера стана известно, че по предварителни резултати в четири от тях са отчетени завишени показатели на уран и алфа активност. От ВиК Хасково съобщиха, че веднага са преустановили водоподаването и са осигурили питейна вода от друг водоизточник. От здравното министерство уверяват, че опасност за населението няма.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:12, 12.04.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

0,06 милиграма уран на литър при норма от 0,03 са установени в два от кладенците в града. В други два също е засечено повишение. Сигналът постъпва в Здравната инспекция в Хасково на 4 април и е подаден от Басейнова дирекция към МОСВ.

Илко Семерджиев - министър на здравеопазването: "Мерките, които са взети, са бързи, адекватни и в рамките на този период нито има забавяне, нито е създадена някаква заплаха или риск за здравето на населението".
Валентина Върбева - зам. министър на МРРБ: "ВиК са предприели спешни мерки по ограничаване на водонабирането от тези кладенци. Това е адекватна реакция, независимо от съображенията на нашия ВиК оператор, че сигналът вероятно е манипулативен и непотвърдим".

Четирите водоизточника са захранвали с питейна вода кварталите Любен Каравелов, Кенана и централната градска част. Областният управител на Хасково Минко Ангелов обяви днес, че на 7 април от РЗИ са му предоставили протоколи от изпитвания, правени през октомври и ноември миналата година. Тогава завишението на уран във водата, според данните от изследванията, е било 3 пъти над нормите, месец по-късно е отчетено и 13 пъти завишение на общата радиоактивност на водата.

Минко Ангелов - областен управител на област Хасково: "Резонно възниква тук въпросът нали от миналата година от октомври месец тази информация защо не е стигнала до съответните институции, за да се предприемат мерки".
;

На съвместната пресконференция, която дадоха днес от здравното министерство, регионалното министерство, МОСВ и Центъра по радиобиология и радиационна защита стана ясно, че нито една от пробите, вземани преди 4 април не е показвала отклонения от нормите. Регулярни проби се правят от РЗИ през две години.

"Може ли да не се притесняваме ние сме и без друго с доста болести и тая вода, макар че ние не пием от нея, но готвим с нея, перем с нея, все пак е опасно. хем е най-скъпата, хем за нищо не става".

Очакват се резултатите от повторните проби, взети от проблемните водоизточници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Татяна Дончева: Движение 21 ще продължи да съществува
Татяна Дончева: "Движение 21" ще продължи да съществува
Експерти: У нас са разпространявани идеите на „Ислямска държава”
Експерти: У нас са разпространявани идеите на „Ислямска държава”