НОВИНИ

Няма опасност за живеещите в напукания столичен блок

Няма опасност за живеещите в напукания 16-етажен блок в столичния квартал "Сердика", увериха от столичния строителен надзор. Жилищната сграда беше евакуирана снощи след сигнал за спукване на подови плочки и дограма в апартамент на 5-тия етаж още в събота. Заради почивните дни обаче от институциите са реагирали едва вчера.

bnt avatar logo
от Н. Минков, В. Дремсизов
20:09, 11.10.2016
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

Според експертите от столичния строителен надзор няма нарушения на сградната конструкция, поради което няма никаква опасност блокът да рухне. Те твърдят, че причината плочките да се натрошат е неправилното им поставяне. Отхвърлиха и хипотезата причината да е в нерегламентиран ремонт в сградата, засегнал носещите конструкции.

Според експерта по жилищно строителство Димитър Куманов, заедно с който днес направихме оглед на носещите плочи в общите части в блока, хипотезите за инцидента са две - температурна разлика между плочата и неправилно поставената теракота или провисване на плочата заради нескопосани ремонти на апартаменти в блока. Втората, според него, е малко вероятна.

Собственичката на пострадалия апартамент Драгомира Иванова днес бе видимо по-спокойна, след като институциите се задействаха.

Драгомира Иванова: В събота през нощта се чу силен трясък вкъщи и това се случи с вдигане на плочките в хола и с пръскането на дограмата. Това е цялата ситуация. Подадохме сигнал, за да видим къде е проблемът.

Според Столичния строителен надзор няма опасност блокът да рухне.

Арх. Влади Калинов - дирекция "Контрол на строителството" в Столичната община: Аз вчера от огледите, които направих на апартаментите под и над този, в който са се надигнали плочите, не успях да видя нещо, което да застрашава конструкцията на блока.

Над два квадратни метра липсваща мазилка на тавана в коридора на петия етаж. Пукнатини над носещите трегери на входната врата на пострадалия апартамент. Хоризонтални нарушения на мазилката и над съседните жилища са част от общото впечатление при огледа на общите части в блока. Те обаче не са причина за инцидента, твърди експертът по жилищно строителство Димитър Куманов, който има две хипотези.

Димитър Куманов - строителен експерт: Най-вероятно температурни въздействия, тъй като в конкретния апартамент са започнали да отопляват помещението. Плочките, които са отгоре, са се нагрели, докато плочата под тях е по-студена. И при тия разлики в температурните въздействия в двете неща, едното се е отлепило от другото. Тъй като у нас масово всеки кърти, не е невъзможно и евентуално провисване на плочата. И пак същият ефект.

Според 80-годишната Иванка Луканова в блока често се извършват безогледни ремонти.

Иванка Луканова: Много често. И стени се махат.

Строителният надзор посочи друга причина за напукания под.

Арх. Влади Калинов - дирекция "Контрол на строителството" в Столична община: Всъщност плочките са поставени, не както повеляват технологиите за поставяне. Всъщност те не са, не е оставена никаква фуга никъде. Те са запънати в стените и навсякъде и няма и фуга между тях. При всякакво напрежение, то трябва да отиде някъде. Стените не могат да се преместят, затова са се вдигнали плочките.

Кметът на район "Възраждане" Савина Савова се ангажира да бъде извършена пълна експертиза на блока.

Савина Савова, кмет на район "Възраждане": Следва да се изготви обследване на сградата, да има технически паспорт, от който да видим какви действия трябва да се предприемат.

От район "Възраждане" посъветваха живеещите в 17-ти блок да се включат в програмата за саниране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
“На опера с Марк
“На опера с Марк"
Увеличение на туристическите нощувки у нас
Увеличение на туристическите нощувки у нас