НОВИНИ

Няма опасност за живота на пострадалата при пожарите в Гърция българка

Българка е пострадала при пожарите в района на Атина, съобщи посолството ни в гръцката столица. Жената е с изгаряния в болница, няма опасност за живота й. Във връзка с пожарите в Гърция в дипломатическата ни мисия в Атина е сформиран кризисен щаб, който е на разположение на българските граждани, пътуващи или пребиваващи там. Броят на жертвите надхвърли 60 души, десетки са в неизвестност, стотици са в болница. В Гърция е обявен тридневен траур.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:21, 24.07.2018
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Огнен ад, който се превърна в кошмар, по-страшен и от пожарите на Пелопонес през 2007-а. В нощта на понеделник срещу вторник, хиляди жители на градчета около Атина и туристи попадат в капана на пламъците. Три почти едновременно пламнали огнища - според гръцките власти, човешка намеса е много вероятна.

Стихията изпепелява най-малко 1000 къщи. Рано е да се говори за размера на щетите, защото макар и част от огнищата да са потушени, други продължават да горят с пълна сила.

Районът на Рафина и градчето Мати на около 30 км от столицата, са най-тежко засегнати. Кадрите с хората, потърсили спасение на плажа, обиколиха медиите по целия свят.

Никос Ставринидис, оцелял: Всичко се случи толкова бързо... Морето беше единственото ни спасение. Опитахме се да влезем възможно най-навътре, но имаше големи вълни, както и течение. Във въздуха имаше толкова много дим, че не виждахме нито едно от градчетата. Нищо не виждахме. Това, което никога няма да забравя, е как хора около мен се давеха. Виждаш ги и не можеш да им помогнеш. Това е ужасна трагедия.

Група от 24-ма души не успяла да стигне до водата. Намират ги прегърнати - на по-малко от 100 метра от плажа. Издирването на оцелели продължава. Редица държави откликнаха на призива на гръцките власти да изпратят помощ в гасенето на пожарите. Силен вятър, обаче, затруднява овладяването на огъня. Надеждата на местните е, че очакваният по-късно днес дъжд ще помогне в справянето със стихията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици са в неизвестност след авария на язовир в Лаос
Стотици са в неизвестност след авария на язовир в Лаос
​От БСП определиха наложеното от президента вето като абсолютно основателно
​От БСП определиха наложеното от президента вето като абсолютно основателно