НОВИНИ

Няма пари за новата библиотека във Варна

Дългоочакваната нова сграда на библиотеката във Варна може да остане само на хартия. От това се опасяват холандските архитекти, спечелили престижния конкурс за ново здание преди 5 години. Разработеният от тях проект се одобрява от варненци, а община Варна издаде разрешително за строеж през пролетта на 2018 г. Засега обаче средства за осъществяването му не са намерени.

bnt avatar logo
от Ива Георгиева
12:24, 24.02.2020
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Близо 700 000 лв. струва проектът за нова сграда на регионалната библиотека във Варна. Инвестицията може да се окаже напразна, ако в най-кратки срокове Общината не открие процедура за избор на изпълнител.

Арх. Александър Минчев: От холандското студио живо се интересуват какво става и най-вече защо няма информация от страна на общината в тази връзка.

От 2018 г, когато е издадено разрешителното за строеж, до днес проектът за нова сграда на библиотеката, оценен на близо 40 млн. лв, не фигурира в инвестиционната програма на Община Варна. Оттам отговориха, че няма пари. Според главния архитект на Варна Виктор Бузев, изграждането на библиотеката трябва да започне преди април 2021 г., когато изтича разрешителното за строеж.

Арх. Виктор Бузев, главен архитект на Община Варна: Презаверката може да се случва само еднократно. Така че, аз лично предпочитам да открием строителството навреме. Да имаме 5 години да завършим обекта и ако по някаква причина не завършим, тогава да се презаверим за още 5 години.

В същото време фондът на регионалната библиотека "Пенчо Славейков" се увеличава с всяка изминала година с около 10 000 единици.

Радка Калчева, директор на Регионална библиотека "Пенчо Славейков" - Варна: За съжаление, голяма част от старите ни издания са разположени в хранилища без особен режим. Някои от тях нямат добри условия. Застрашени са от мухъл, от влага.

В новата сграда на библиотеката ще има още изложбена и концертна зала, както и пространство за семинари и обучения. А това е важно след споразумението между министерствата на културата и на образованието, с което в библиотеките може да се провеждат учебни занятия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камбанарията на Мулдавския манастир е пред рухване
Камбанарията на Мулдавския манастир е пред рухване
ЕК отпуска 232 млн. евро за борба с коронавируса
ЕК отпуска 232 млн. евро за борба с коронавируса