НОВИНИ

Няма пострадали българи при атентата в Истанбул

От МВнР заявиха, че няма пострадали българи при днешния взрив на полицейски автобус в центъра на Истанбул. 11 души са убити при взрива. Ранени са най-малко 36. Все още никой не е поел отговорност за атаката. Вестник "Хюриет" публикува снимка от мястото на атентата, на която се вижда кола с бургаска регистрация.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:13, 07.06.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Според първоначаланата информация кола-бобма е взривена дистанционно, когато покрай нея е минавал полицейски автобус. Експлозията се случва в сутрешния час пик в гъстонаселения квартал Везеджчилер. Наблизо се намира площад Баязит - известна туристическа дестинация и Истанбулският университет. Днес във висшето учебно заведение е имало планирани изпити, но те са отменени.

Взривът е наненсъл сериозни материални щети на близките сгради и паркираните наоколо автомобили. Започнала е евакуация на близките здания. По думите на репортери след ескплозията в района са чути изстрели. Все още никой не е поел отговорност за инцидента. Мерките за сигурност са завишени. Очаква се да бъде произведен контролиран взрив близо до автобусната спирка, където е избухнала бомбата. Предполага се, че на мястото все още има експлозиви.

През последните месеци насилието в Турция ескалира. Сред причините за това са проблемите с кюрдските сепаратисти и конфликтът в съседна Сирия. Отговорност за това поемат както Ислямска държава, така и кюрдските бунтовници. По думите на президента Реджеп Тайип Ердоган обект на атентатите са цивилни, защото терористичните групи губят борбата срещу турските сили за сигурност.

Още за атентата вижте ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонт на тунели в Пловдивско
Ремонт на тунели в Пловдивско
8 от 10 младежи застрашени от сексуално насилие онлайн
8 от 10 младежи застрашени от сексуално насилие онлайн