НОВИНИ

Няма пострадали българи при тайфуна в Япония

Няма информация за пострадали български граждани при най-силната буря от 60 години, която удари Япония, с проливни дъждове и ветрове със скорост 225 километра в час.

bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 12.10.2019
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Тайфунът Хагибис достигна сушата около обяд българско време при полуостров Изу, югозападно от Токио и се движи към мегаполиса. Предупреждение за евакуация е издадено за седем милиони души заради максимален риск от наводнения и земни свлачища. Съобщава се за поне 2 жертви, 9 души в неизвестност и 80 ранени.

;

Спрени влакове, повече от 1000 отменени полета, 430 000 домакинства без ток в Токио и околностите му, отменени мачове от световното по ръгби и стартове на Формула 1 - така изглежда Япония под ударите на тайфуна Хагибис.

Метеоролозите очакват половин метър дъжд да падне в района на столицата само за денонощие. Максимална тревога е обявена в поне десет префектури, но за Токио бе вдигната. Градът е пуст, не работи обществения транспорт. Властите предупреждават хората да не докосват паднали кабели или метални знаци поради риск от токов удар.

Ясуши Каджихара - метеорологична агенция на Япония: Валежите в засегнатите райони достигнаха безпрецедентни равнища. Тревога от пета степен означава, че вече може да има свлачища и наводнения и хората трябва да помислят как да запазят живота си. Ако нямат възможност да достигнат убежище, трябва да се евакуират по високите етажи на солидни сгради, далече от реки и склонове.

Много японци са блокирани в центрове за евакуация след като оставиха къщите си на милостта на стихията. Тайфунът повиши опасно равнището на реките още преди да достигне сушата. Магазините бяха опразнени след като властите посъветваха населението да се запаси със стоки от първа необходимост.

Страната още се възстановява от тайфуна Факсай, който миналия месец предизвика хаос в някои райони и повреди 30 000 къщи. Хагибис е най-силният тайфун, удрял Япония след 1958 г., когато подобна стихия взе 1 200 жертви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха Джейн Фонда по време на екопротест във Вашингтон
Арестуваха Джейн Фонда по време на екопротест във Вашингтон
БАН чества 150-тата си годишнина
БАН чества 150-тата си годишнина