НОВИНИ

Няма пострадали хора и засегнати къщи при пожара на о.Тасос

Светкавици запалиха гората във високата част на остров Тасос. Силен вятър помогна за разрастването на огнищата и затруднява работата на пожарникарите. Според властите, няма опасност за хората. Жители на няколко района до огнищата бяха евакуирани. Бедствието предизвика паника сред туристите. Няма данни за пострадали българи.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:53, 10.09.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Пожарът е избухнал около 6 ч. сутринта заради паднала светкавица по време на буря. Разраснал се е бързо, заради сухото лято на острова и силния вятър днес. На Тасос е журналистът от БНТ Юлия Стефанова.

Юлия Стефанова, очевидец: "Силната миризма тази сутрин ни стресна всички на острова, още повече че първоначално никой нямаше абсолютно никаква представа какво се случва. Някои дори бяха готови от туристите да си тръгнат, изплашени от обстановката, от незнанието. Много туристи тръгнали на плаж трябваше да се върнат. Например българи успяха да разкажат, че са отивали към Принос, но споделиха че пламъците са стигнали буквално на метри от плажа. Успях също така да разговарям с една жена, българска, която от няколко години живее и работи тук на Тасос. По думите й толкова голям пожар на острова досега не е имало. Но засега като че ли обстановката се нормализира, хората се успокоиха."

Горят горски масиви. В гасенето участват над сто пожарникари, 37 водоносни коли и шест хеликоптера. Прехвърлени са сили и техника от Кавала. На острова има много български туристи, казва Петър Михайлов, който работи там.

Петър Михайлов, българин, работещ на о. Тасос: Започват хората да се опасяват и гледам има много коли на пристанището и започват една по една да си тръгват, може би се страхуват. Има страшно голям вятър и той не позволява на хеликоптерите да се доближат... да пуснат водата, за да се загаси пожарът.

Очаква се до утре сутринта огнената стихия да бъде овладяна. Засега не е ясно какви са щетите. Говори се за унищожени маслинови насаждения. Местните хора се надяват, че пожарът няма да доведе до отлив на туристи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​САЩ отбелязват утре 15-тата годишнина от атентатите на 11 септември
​САЩ отбелязват утре 15-тата годишнина от атентатите на 11 септември
Ден на детската пътна безопасност в Хасково
Ден на детската пътна безопасност в Хасково